Demopnstrationer i Sydkorea mot Nordkorea. Foto: Wally Santana/Scanpix

"Sydkorea har drivit oss till krigets rand"

2:03 min

Nordkoreas regering säger i dag, efter gårdagens skottväxling med Sydkorea, att det är grannlandet i syd som med sin konfrontationspolitik lett de två länderna till randen av krig.

Det är Sydkorea som bär ansvaret för de allvarligt försämrade relationerna, säger den nordkoreanska regeringen genom sin nyhetsbyrå, med vad den kallar "våghalsiga militära provokationer", genom att avbryta det humanitära biståndet och genom att lägga sig i Rödakors-samtalen om familjeåterförening. Enligt det nordkoreanska uttalandet har Sydkorea med sin konfrontationspolitik drivit situationen till randen av krig.

Dagen efter den timslånga artilleriduellen som orsakade två sydkoreanska civila dödsfall och två militära, skarpa protester världen runt, beskyllningar och motbeskyllningar om vem som skjutit först och mängder av försök till analys av vad som pågår i Nordkorea, rapporteras de flesta sydkoreaner ta krisen med visst lugn, även om flera mindre demonstrationer i dag genomförts i Seoul med brända nordkoreanska flaggor och brända porträtt av Nordkoreas ledare och ledare in spe.

Från Japan avseglade i dag en amerikansk hangarfartygseskader mot konflikthärden för en med Sydkorea fortsatt gemensam militärövning, mest av symboliskt värde men möjligen grund för Nordkoreas hårda ordval.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon beskriver incidenten i går som en av de allvarligaste sedan 1950-talets Koreakrig och alla med intresse i konflikten verkar med mest verbala fördömanden och kanske lite skärpta sanktioner inriktade på att, för andra gången i år, förhindra att det som allmänt uppfattas som en nordkoreansk provokation eskalerar till något värre.

Historiskt, efter varje sådan här incident, och det har varit många genom åren, har Nordkorea dragit sig tillbaka för att beakta världens reaktion, som när de på 1980-talet sprängde ett sydkoreansk passagerarplan eller när de försökte mörda Sydkoreas president på statsbesök i Burma.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista