1 av 2
Jekaterina Sokirjanskaja och Svetlana Isajeva.
2 av 2
En kvinna som skadats efter en attack av en självmordsbombare i en stad i Dagestan. Foto: Ruslan Alibekov/Scanpix.

Civila drabbas av terroristjakten i Dagestan

2:08 min

Kreml har officiellt avblåst antiterroraktionerna i Tjetjenien. Men i den mindre kända grannrepubliken Dagestan pågår en allt intensivare terroristjakt. En jakt som dödar allt fler och innebär att grava människorättsbrott begås mot oskyldiga civila.

En våldsspiral av konfrontationer och på gränsen till en storskalig konflikt. Så beskriver Jekaterina Sokirjanskaja, ryska människorättsorganisationen Memorials expert på Norra Kaukasus, det som pågår i Dagestan.

Den sydryska delrepubliken har länge legat i medieskugga av det som händer i grannrepublikerna Tjetjenien och Ingusjien. Men i dag är det i Dagestan de värsta människorättsövergreppen sker.

Oskyldiga civila drabbas i en hätsk jakt på islamistiska terrorister. En jakt med metoder som skapar nya terrorister i stället för att utrota problemet, enligt Jekaterina.

– Säkerhetsstyrkor bekämpar den underjordiska beväpnade rörelsen med absolut olagliga metoder som tortyr, summariska avrättningar, bortföranden och hemliga fängelser, säger Jekaterina.

Hon är i Stockholm tillsammans med Svetlana Isajeva, inbjudna av Civil Rights Defenders, till den så kallade Stockholmsprocessen, ett initiativ för att stärka mänskliga rättigheter i Norra Kaukasus.

Svetlanas organisation Dagestans mödrar hjälper dem vars anhöriga förts bort eller blivit gripna utan rättegångar. Hennes arbete är farligt och hon har hotats många gånger.

– Jag kan inte prata om farorna eftersom min familj, mina barn och barnbarn är där i Dagestan och jag är här. Men visst är det obehagligt. Det har hänt saker som fått mig att tveka om jag vågar fortsätta vårt arbete, men om inte jag vågar vem ska då göra det, säger hon.

I maj i år sprängde sig två kvinnliga självmordsbombare i Moskvas tunnelbana. De kom från Dagestan och intresset för vad som pågår i delrepubliken ökade. Men fortfarande har ingen riktigt kunnat förklara varför våldet inte går att stoppa.

Svetlana hänvisar till presidenten Dmitrij Medvedjev.

– En fruktansvärd korruption, gödd av klaner som alla vill ha sin bit av kakan och de som vill leva lagligt ser att ingen av makthavarna hos oss gör det, så då gör de det med.

Dagestan ligger längst ned i statistiken över ryska delrepubliker när det gäller det mesta. Arbetslösheten är högst och fattigdomen stor. Officiellt är mer än 25 procent arbetslösa, men den verkliga siffran är troligen högre.

Till ytan är Dagestan dubbelt så stort som Tjetjenien med gräns mot Iran i söder och Tjetjenien i väster.

I år har antalet attacker mot poliser och myndigheter ökat med 20 procent och dubbelt fler har dödats eller skadats i dessa attacker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista