Räddningspaketets storlek kommer att uppgå till omkring 800 miljarder kronor. Foto: Peter Morrison/Scanpix.

Fyraårigt stålbad väntar Irland

Skattehöjningar, sänkta bidrag och nedskärningar i offentlig sektor
1:56 min

Förhandlingarna mellan Irland och EU och Internationella valutafonden om villkoren för det stödpaket som Irland ansökte om i helgen fortsätter men nu har det kommit fram detaljer om hur stödet kommer att vara utformat.

Räddningspaketets storlek kommer att uppgå till omkring 800 miljarder kronor, uppger det irländska radio- och TV-bolaget RTE men även andra medier har samma siffra.

Pengarna kommer till stor del att utnyttjas för att stärka de skuldtyngda irländska bankerna.

Enligt RTE ska det inte direkt handla om ett lån utan en slags kredit som ska finnas till hands när pengar behövs.

Till en början kommer pengarna att användas för att öka det egna kapitalet i bankerna - det så kallade kapitaltäckningskravet kommer att höjas från 8 till 12 procent.

Följden kommer att bli att det statliga ägandet i bankerna ökas ytterligare. Också den tredje storbanken Bank of Ireland får nu staten som majoritetsägare.

Men räddningspaketet kommer också att kunna användas för att stärka de irländska statsfinanserna.

I eftermiddag ska regeringen presentera sin fyraårsplan för hur det enorma budgetunderskottet som i år uppgår till över 30 procent på fyra år ska komma ner till de 3 procent som EU:s regler föreskriver.

Det kommer att handla om skattehöjningar, sänkta bidrag och nedskärningar i offentliga sektorn på sammanlagt 140 miljarder kronor.

Om ett par veckor ska sedan budgeten för nästa år läggas fram i parlamentet. Men det finns en viss osäkerhet kring om regeringen kommer att få igenom budgeten. 

Regeringen har en ytterst knapp majoritet i parlamentet och de senaste dagarna har kritiken växt mot hur regeringen har hanterat förhandlingarna med EU och Internationella valutafonden - även inifrån de båda regeringspartierna.

Premiärminister Brian Cowen vädjar nu till alla parlamentsledamöter och säger att det är av stort nationellt intresse att budgeten antas och EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn har sagt att det är viktigt för förhandlingarna om räddningspaketet att budgeten antas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".