Apoteket kan förlora sitt monopol

Det svenska Apoteksbolagets monopol på försäljning av läkemedel i Sverige kan komma att slopas. Frågan avgörs av EG-domstolen i Luxemburg och på tisdagen fick domstolen ett tungt yttrande för att monopolet ska slopas även på mediciner som kräver recept.

För tre år sedan sålde ett privat företag nikotinplåster och andra rökavvänjningsprodukter i sin butik i Stockholm. Företagets vd polisanmäldes för det eftersom svensk lag säger att det bara är Apoteksbolaget som får sälja receptfria läkemedel i Sverige.

Men när tingsrätten fick ärendet på sitt bord så fann den att svensk lag i det här fallet kanske inte stämmer överens med EU:s regelverk. Tingsrätten vände sig därför till EG-domstolen och bad om hjälp med att tolka reglerna.

Expert vill slopa monopolet
Nu har en av domstolens så kallade generaladvokater, Philippe Leger, granskat monopolfrågan och han anser att Apoteksbolagets monopol bör slopas, inte bara på receptfria läkemedel utan också på receptbelagda läkemedel.

Monopolet strider mot EG-rätten, säger generaladvokaten. Hans ord väger tungt i EG-domstolen, men den måste inte följa hans bedömning. Domstolens beslut kommer någon gång i höst.

Inte fråga om avreglering
Även Konkurrensverket i Stockholm tycker att monopolet på de receptfria läkemedlen kan avskaffas.

– Vi har i ett antal utredningar framhållit det här som ett område där man kan få ökad tillgänglighet för konsumenterna, där vi kan få ökad konsumentnytta genom reformer. Vi har inte gått in på de EU-rättsliga aspekterna, utan vi har sett det här som ett område där reformer skulle kunna leda till ökad konsumentnytta, säger Konkurrensverkets generaldirektör Claes Norgren.

Men varför inte släppa monopolet helt?

– Det är en fråga för regering och riksdag. Man får vara medveten om att det finns olika säkerhetsaspekter på det här. Det är viktigt att kontroll och reglering fungerar väl, så även om man skulle konkurrensutsätta så är det inte fråga om en avreglering, säger han.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista