Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Scanpix

SEB höjer sin prognos för tillväxten

"Riskerna är fortfarande ganska stora"
1:26 min

Den svenska tillväxten i år beräknas bli rekordhöga 5 procent, och 3,5 procent nästa år - men sedan bromsar tillväxten in lite 2012. Den prognosen står banken SEB för, men bankens chefsekonom Robert Bergqvist varnar samtidigt för en ny boprisbubbla i Sverige och världsekonomin spås en vinglig väg framöver.

– Riskerna är fortfarande ganska stora, för det är stora problem, det är bara att titta på de här statsskuldsproblemen som finns. Det handlar både om att försöka hjälpa de här länderna att klara krisen, men sedan finns det frågetecken kring den långsiktiga betalningsförmågan. När länder som Grekland och Irland får skulder som går upp emot 150 procent av BNP ställer det frågan: ”Kan man betala det här långsiktigt?”, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Under 2012 väntas en inbromsning till 2,5 procent i tillväxt, enligt prognosen i SEB:s Nordic Outlook.

Jämfört med Nordic Outlook från augusti har SEB därmed höjt tillväxtprognoserna för alla tre åren.

Arbetslösheten beräknas falla till 7,1 procent och statsskulden som procent av BNP väntas sjunka till 30 procent till 2012.

Räntefall, lägre skatter och frånvaro av husprisfall - samt snabb exportuppgång tack vare fördelaktig branschsammansättning och tidigare kronsvaghet - ger lyftkraft för svensk ekonomi, enligt SEB.

Bankens ekonomer lyfter fram globala obalanser och fortsatta problem med skuldsanering och statsfinansiellt pressade stater i eurozonen som de stora riskerna för tillväxten.

Den förväntade andra skuldkrisvågen har träffat eurozonen. En tredje våg väntas troligen om ett par månader. Då testas dels den politiska uthålligheten av redan beslutade och kommande sparbeting, dels Spaniens sårbarhet, anser SEB.

Bankens ekonomer räknar med att även Portugal kommer att tvingas söka finansiellt stöd från EU och IMF och ser behov av stora ekonomiska och politiska uppoffringar för att Spanien ska kunna återställa konkurrenskraften och återfå balans.

SEB-ekonomerna är också bekymrade över de svenska hushållens växande skuldbörda och ökningen av bostadspriserna.

– En kredittillväxt på 9 procent i årstakt. Det är inte hållbart. Jag tror att vi är på väg in i stora problem, säger Robert Bergqvist, och efterlyser nya verktyg för att bromsa utvecklingen.

Bergqvist nämner bland annat amorteringskrav på bolånekunder och minskade ränteavdrag.

– Även fastighetsskatt, även om det känns som att svära i kyrkan.

Han vill inte säga att det redan finns en bubbla på den svenska bostadsmarknaden.

– Det är jättesvårt att säga, men priserna ligger över en långsiktig jämviktsnivå, och då finns det utrymme för prisfall säger Robert Bergqvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".