I dag tas beslut om grundlagsändringar i riksdagen, Foto: Maja Suslin / Scanpix.

Nästan alla överens om grundlagsändring

2:14 min

I dag fattar riksdagen det andra och avgörande beslutet om ändringar i grundlagen. Sju av åtta partier är överens. Konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson (MP) ser ett värde i det.

FAKTA |

– Det är i regeringsformen som de grundläggande villkoren för demokratin i Sverige beskrivs. Där regleras spelregler och förhållandet mellan medborgare och politik, säger Peter Eriksson (MP).

Peter Hultqvist, Socialdemokraterna, är stolt över att partierna är överens. 

Det ska vara långsiktiga lösningar, det ska vara breda överenskommelser, det ska vara stabilitet i frågor som rör demokratins grundval, säger han.

I och med riksdagsbeslutet som fattas senare idag, börja den nya lagen gälla nästa år. En förändring är att riksdagen, efter ett val, alltid ska rösta om statsministern har stöd.

Det är helt enkelt rimligt att det parlamentariska läge som uppstår efter ett val är grunden för vem som ska vara statsminister istället för det parlamentariska läge som rådde före valet som det faktiskt är idag, säger Mia Sydow Mölleby (V).

I den nya lagen sänks spärren för att bli personvald till riksdagen, från åtta till fem procent.

Det har sina sidor med personval och får dubbla strider både inom partiet och mellan partierna men det är jag beredd att ta mot att vi får ett större inslag av demokrati och makt åt folket, säger Tuve Skånberg (KD).

Från och med årsskiftet kommer det att bli möjligt att hålla extraval i kommuner och landsting och det ska bli lättare att få igenom krav om kommunala folkomröstningar.

Sverigedemokraterna, stödjer inte grundlagsändringarna som de tycker urholkar medborgarskapet, och är kritiska till att EU-medlemskapet befästs i grundlagen.

– Jag kan inte se några positiva konsekvenser av det här förslaget och jag menar att för den enskilde svenska medborgaren bara innebär ytterligare inskränkningar i möjligheten att bestämma över oss själva, att bestämma i vårt eget land, säger Jimmie Åkesson (SD).

Alla andra partiföreträdare argumenterade för att grundlagen ska beskriva verkligheten. Det blev en EU-debatt i debatten eftersom Jimmy Åkesson särskilt angrep Vänsterpartiet för att ha lagt sig som EU-motståndare. Han fick svar av Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.

– Det är lätt att komma här, utan att kunna ge sakargument och prata om att det är fel att skriva in verkligheten i grundlagen därför att det är bara det här det handlar om. När man varje dag annars i riksdagen inte bryr sig ett dugg att det förs över mer makt från Sverige till den Europeiska unionen, svarade Jonas Sjöstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista