Åklagaren nöjde sig med böter i Carnegiefallet

Försvarsadvokat: "Ekobrottsmyndigheten har inte gjort sin läxa"
0:40 min

I dag var sista dagen i den uppmärksammade Carnegierättegången i Stockholms tingsrätt. Åklagaren vill se böter, men de tre tidigare Carnegieanställda riskerar inte att få betala mer än mellan 30.000 och 40.000 kronor vardera vid fällande dom. 

De två misstänkta handlarna och deras tradingchef hade när de jobbade på Carnegie de aktuella åren 2005 till 2007 ansvar för tradingportföljer värda flera miljarder kronor.

Misstankarna gäller att de vid flera tillfällen ska ha manipulerat marknadspriserna på olika köp- och säljoptioner för att på så vis pumpa upp värdet på sina egna portföljer.

De pekas av åklagaren och den tidigare ledningen för Carnegie ut som delansvariga för de svåra problem som drabbade banken 2007 när banken fick skriva ner sitt tradingresultat med 630 miljoner kronor. Banken kritiserades skarpt av Finansinspektionen och hela ledningen byttes ut.

Åklagaren yrkade i dag i sin slutplädering på villkorlig dom och böter för grov otillbörlig marknadspåverkan.

Men fälls handlarna handlar straffen inte om några jättebelopp. Enligt åklagare Yngve Rydberg på Ekobrottsmyndigheten kan det blir frågan om 30.000-40.000 kronor i böter.

Förklaringen är att handlarna i dag inte tjänar storkovan längre, och bötesbeloppen baseras på vad de åtalade tjänar nu och inte de mångmiljoninkomster de hade under åren som tunga handlarprofiler på Carnegie. Den utpekade handlarchefen, en 35-åring, deklarerade ifjol noll kronor i inkomst. Inkomståret 2008 hade han däremot inkomster på över 3,5 miljoner kronor - men till de pengarna tas ingen hänsyn när bötesbeloppet bestäms.

Men försvarsadvokaterna vill se sina klienter friade. Advokat Per E Samuelson företräder en av de åtalade.

– Det känns som om vi lagt alla kort på bordet och lyckats bevisa att min klient är helt oskyldig. Till och med åklagarens eget vittne i går, börsens övervakningschef, instämde till slut i att de här transaktionerna såg helt normala ut.

Varför har man då hamnat i en rättegång överhuvudtaget?

– Därför att Ekobrottsmyndigheten inte har gjort sin hemläxa. De har inte gjort en självständig bedömning av vad som hänt i fallet utan man har litat på de tunga schackpjäser som har agerat i bakgrunden - Carnegie, Finansinspektionen, börsens disciplinnämnd och börsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".