Lars E. O. Svensson.

"Riksbanken ska inte bedriva bostadspolitik"

3:04 min

Vice riksbankschef Lars E. O. Svensson reserverar sig mot både de senaste räntehöjningarna och räntebanan.

– Jag tycker inte att det finns några riktigt bra analyser och motiveringar för att ha en sådan stram penningpolitik, men det som har nämnts är att man vill bromsa utvecklingen av bostadspriserna och hushållens skuldsättning och att man vill komma ifrån krisräntan och normalisera räntenivån.

Penningpolitiken tycks ha inriktat sig på att försöka begränsa ökningen av bostadspriser och hushållens skuldsättning, säger Lars E. O. Svensson i dag i ett tal med titeln "Problemen i den svenska penningpolitiken."

Men enligt Svensson saknas det en ordentlig analys av huruvida bostadspriserna egentligen innebär ett problem och om reporäntan i så fall är bästa redskapet för motverka detta.

– Ska man sänka bostadspriserna med 15 procent måste man höja räntan med kanske 8-10 procentenheter. Gör man det kommer BNP att falla med omkring 5 procent så det blir en kolossalt stor real kostnad för att med den här metoden försöka få ned bostadspriserna.

Att majoriteten i direktionen ändå tar hänsyn till bostadspriserna istället för att enbart fokusera på inflationen och resursutnyttjandet, har enligt Svensson lett till att Riksbanken nu för en betydligt stramare räntepolitik än motiverat och det leder både till lägre tillväxt och högre arbetslöshet.

Att marknadens räntebana skiljer sig från riksbankens, menar han är bevis för att riksbankens politik inte är trovärdig.

– I normala fall önskar man ju att räntebanan ska bli trovärdig och prisas in i marknadsräntan. Det är så penningpolitiken fungerar och påverkar realekonomi och inflation.

– Skulle det hända här skulle långa räntor gå upp kraftigt och kronan skulle stärkas ordentligt. Det skulle innebära en kraftig åtstramning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista