Blair lovar Irak verklig politisk makt

Den brittiske premiärministern Tony Blair utlovade på tisdagseftermiddagen att den USA-ledda koalitionens maktöverlämning till en provisorisk irakisk regering den sista juni kommer att bli en överlämning av verklig politisk makt.

Blair lovade också att den irakiska regeringen kommer att ha vetorätt över de utländska truppernas aktioner i Irak.

– Låt mig göra det fullständigt klart, överlämningen blir en verklig överlämning av den politiska makten till en irakisk regering, sa Tony Blair på den presskonferens han höll på tisdagen.

Vetorätt
Han svarade också ja på frågan om det innebär att den provisoriska irakiska regeringen kommer att ha vetorätt över de utländska truppernas aktioner i Irak och om den skulle kunna stoppa till exempel en ny amerikansk belägring av Fallujah.

– Politiska beslut om specifika militära operationer måste tas med den irakiska regeringens samtycke och den slutgiltiga politiska kontrollen kommer att ligga hos den irakiska regeringen, sa Blair.

Ingen tidtabell
Tillfrågad om USA tolkar det gemensamma brittisk-amerikanska utkastet till en FN-resolution om Irak på samma sätt som britterna sa Blair: maktöverlämning är maktöverlämning.

Någon tidtabell för hur länge de utländska trupperna kommer att vara kvar i Irak ville Blair inte ge.

Vi måste stanna tills jobbet är utfört, tills inhemska irakiska styrkor kan ta över. Ju snabbare det sker, desto bättre, sa han.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista