Mildrat straff för Göran Lindberg

Den tidigare länspolismästaren Göran Lindberg fick i dag sitt straff sänkt från 6,5 till 6 års fängelse. Svea hovrätt dömer Lindberg för bland annat grov våldäkt, men friar honom för en våldtäkt som tingsrätten dömde Lindberg för.

– Hovrätten har bedömt att bevisningen inte räcker i den delen, vi har en trovärdig berättelse från målsägande, men det finns ingenting annat, säger hovrättsråd Erica Hemtke som var ordförande under rättegången.

– Det finns också utrymme för misstag med tanke på att hon var med om en ännu värre händelse, en grov våldtäkt, en vecka senare, och hon har själv lämnat uppgifter som tyder på att hon kan ha sammanblandat händelserna.

Svea hovrätt fäller Göran Lindberg för bland annat grov våldtäkt mot en 17-årig flicka 2007, en annan våldtäkt 2009 samt misshandel, koppleri och sexköp. Vid delar av den grova våldtäkten mot 17-åringen var hon delvis fastbunden i en säng, skriver hovrätten, men man friar Lindberg för en våldtäkt mot samma kvinna en vecka tidigare. Straffet blir 6 års fängelse till skillnad från tingsrättens straff på 6,5 år från i somras.

Precis som tingsrätten friar Svea hovrätt den förre polischefen från åtalet för förberedelse till grov våldtäkt mot barn. Det handlar om ärendet med en 14-årig flicka i Falun från januari då han greps.

Göran Lindberg sa redan i tingsrätten i somras att han började köpa sex 2006. Det var samma år som han slutade som länspolismästare i Uppsala. Sexköpen gav spänning i tillvaron, sa Lindberg i tingsrätten. Det är bara sexköp han har erkänt, och Lindberg ville att hovrätten skulle fria honom för alla våldsbrott. Åklagaren överklagade också domen och ville ha skärpt straff till åtta års fängelse.

Fallet Göran Lindberg har kallats den största skandalen inom den svenska polisen. Förutom länspolismästare var han också rektor för Polishögskolan i åtta år. Under sin tid som en av de högsta polischeferna föreläste Göran Lindberg ofta om jämställdhet, sexuella trakasserier och lyfte fram vikten av etik och moral.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".