Häktad 16-åring bevakades dygnet runt

Den 16-årige gymnasieelev som sedan en vecka tillbaka sitter häktad i Malmö, misstänkt för stämpling till mord på elever och lärare på sin före detta skola, stod under dygnetruntbevakning dagarna före den 20 april. (SR Malmö)

Den 20 april var årsdagen av massakern på Columbine High School i staden Denver i den amerikanska delstaten Colorado 1999, då två tonåringar sköt ihjäl tolv skolkamrater och en lärare för att sedan ta sina egna liv.

– Givetvis känns det oerhört olustigt och overkligt att något sådant skulle kunna hända i Malmö, säger Lotta Kvarnström som är rektor på den aktuella skolan, Slottsstadens skola i Malmö.

Häktad i tre veckor
16-åringen häktades för en vecka sedan, på sannolika skäl misstänkt för stämpling till mord, men han har suttit häktad, misstänkt för andra brott, i tre veckor, sedan den 3 maj.

Förundersökningen är ännu inte klar, men förundersökningsledare Sune Norén vid Malmöpolisen säger till Ekot att polisen fick in ett tips om att 16-åringen planerade ett dåd mot sin gamla högstadieskola, Slottsstadens skola, den 20 april, på 5-årsdagen av massakern vid Columbine High School i USA.

Tipset kom flera veckor före den 20 april och 4-5 dagar före det aktuella datumet satte polisen in dygnetruntspaning på 16-åringen. Man hade också bevakning av Slottsstadens skola den 19 och 20 april.

Hotfullt inlägg på internet
I oktober förra året polisanmäldes pojken av skolpersonal efter att i ett hotfullt inlägg på en internetsida skrivit att han skulle döda lärarna och rektorn på Slottsstadens skola.

I samband med det gjorde polisen husrannsakan i pojkens hem och fann bland annat hemmagjorda bomber, men utredningen las sedan ned.

16-åringens försvarsadvokat Ulf Bjermer säger att han unga klient mår förhållandevis bra trots att han har suttit i häkte i tre veckor.

– Han aktiverar sig, han får gå ut på raster och han har till och med försökt hålla studierna i gång under de förutsättningar som råder, så han klarar detta bra, säger Ulf Bjermer.

Åtal mot 16-åringen ska vara väckt senast den 1 juni.

Lotta Malmstedt, SR Malmö
lotta.malmstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista