Persson ovetande om avvisningen

Statsminister Göran Persson kommenterar nu för första gången uppgifterna att amerikansk säkerhetstjänst tillsammans med svenska Säpo avvisade två terroristmisstänkta egyptier från Sverige.

Enligt TV4:s program Kalla Fakta skar de maskerade amerikanska agenterna loss egyptiernas kläder, försåg dem med blöjor, overall, ögonbindel och huva, samt kedjade dem till händer och fötter.

Statsministern kan inte svara på om regeringen informerats i förväg, eller om vilka tillstånd regeringen givit för att utländsk säkerhetstjänst kunde användas.

– Det törs jag inte svara på. Verkställighetsbeslutet är rimligen sådant att det har gjorts upp antingen med justitiedepartementet och Säpo eller också enbart med Säpo, säger Göran Persson.

Varför ger inte regeringen sitt godkännande i ett sådant här fall?

– Jag vet inte, det kanske har skett. Jag törs varken säga bu eller bä i det sammanhanget, för jag har inte läst in mig på ärendet.

Menar du att statsministern inte vet om regeringen har gett godkänt eller inte till att utländsk säkerhetstjänst avvisar terroristmisstänkta personer från Sverige?

– Verkställighetsdelen av ett sådant beslut sköts av Säpo. Hur det går till brukar vi inte kontrollera. Samtidigt är det 2001 vi talar om och vi ligger nu tre år senare. Det är inte onormalt om man kan ha tappat något. Låt mig läsa in ärendet så ska jag naturligtvis kommentera det, säger Göran Persson.

Vad säger du om den beskrivning som har getts av hur det här gick till?

– Så länge det handlar om en beskrivning som utgår från att det här är människor som är oskyldiga och utan belastning av någon typ av illasinnat uppsåt så blir det man hör fullständigt orimligt. Men det finns säkert också gjort en bedömning av dessa människors farlighet, som i sin tur motiverade den avvisning som skedde.

Vad har du tagit reda på om hur det gick till på Bromma?

– Inte någonting, jag har faktiskt inte tagit del av ärendet på så sätt. Det har Thomas Bodström och Laila Freivalds skött.

Om det gick till så som det har beskrivits, vad säger du om det?

– Jag vill inte spekulera, jag vill först se vad som har skett och hur det har gått till, säger statsminister Göran Persson.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista