LRF:s ordförande Caroline Trapp.

Trapp sitter kvar som LRF-ordförande

Det blir inget ordförandebyte i Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. Caroline Trapp får sitta kvar. Efter en hård debatt gick en klar majoritet på LRFstämman i Västerås emot valberedningens förslag om att sparka henne.

– Jag tycker naturligtvis att det är jätteroligt och är glad för det stöd som jag har fått, säger Caroline Trapp.

Men det har sagts att stora delar av styrelsen inte har haft förtroende för dig. Kommer du att kunna samarbeta med dem nu?

– Ja, det kommer jag att kunna göra. Det handlar om att kunna bygga upp ett förtroende och penetrera vad det egentligen gäller.

Det blev en lång diskussion om ledarstil och förnyelsearbete på LRF-stämman. Flera av ombuden talade om det förnyelsearbete som Caroline Trapp har inlett och menar att det är bakåtsträvare som har satt sig på tvären som har velat byta ut henne.

Valberedningen talar om brist på förtroende och dåligt skötta sakfrågor. Med siffrorna 113 mot 85 fick Trapp också stämmans förtroende.

Många tvekade också in i det sista men kanske många tänkte som Jens Persson från Sörmland.

– Jag har legat vaken många nätter och tänkt fram och tillbaka, men i natt kom jag på hur det ska vara. Jag har försökt att tänka mig in i hur det är på de här styrelsemötena, men det kan jag inte veta eftersom jag inte har varit där. Vad gör man då i Sörmland när man inte vet, jo man går på magkänslan, sa Jens Persson.

För valberedningen blev det ändå ett bakslag eftersom man föreslagit att Caroline Trapp skulle bytas ut mot Staffan Danielsson från Östergötland.

– Vi accepterar naturligtvis det beslut som stämman tar och vi lever upp till det att det inte finns någon ”hard fieling” här. Nu har stämman bestämt att Caroline är vår förbundsordförande, säger valberedningens ordförande Gunnar Ågren.

Kommer styrelsearbetet att kunna fungera nu med henne som ordförande?

– Ja, det får vi naturligtvis hoppas. Dels är det ordförandes uppgift, dels är det styrelsens uppgift att skärpa sig, säger han.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".