Positiva reaktioner på Irakförslag

De länder i FN:s säkerhetsråd som motsatte sig USA:s invasion av Irak är avvaktande positiva till det nya resolutionsförslag om Iraks framtid som USA och Storbritannien lade fram i måndags.

I förslaget sägs att Irak ska få full självständighet den första juli, men att koalitionsstyrkorna ska vara kvar på obestämd tid.

Men till exempel Ryssland vill först veta exakt vilken regering som ska träda till i Irak och om den kommer att ha irakiernas stöd.

Kräver genuin självständighet
Nu på tisdagen börjar reaktionerna komma in. Ryssland, som var emot Irakkriget, är ganska välvilliga, men utrikesdepartementet säger att maktöverlämnandet måste resultera i genuin självständighet för Irak och bland annat att regeringen får full kontroll över alla oljeresurser.

Dessutom måste den nya regeringen ha ett verkligt stöd bland vanliga irakier.

Därför kommer Ryssland inte att rösta för resolutionen förrän man vet exakt hur den nya regeringen ser ut och man vet att den är representativ för irakierna, sa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på tisdagen.

Ryskt stöd nödvändigt
En representant för FN-chefen Kofi Annan håller just nu på att försöka sätta ihop den nya irakiska regeringen och han väntas lägga fram sitt förslag i slutet av veckan.

Rysslands stöd i säkerhetsrådet är nödvändigt eftersom de annars kan lägga in sitt veto. För ett år sen hindrade bland annat Ryssland att USA fick stöd i FN för invasionen i Irak, men nu accepterar Ryssland att USA har trupper i Irak, som ett faktum.

Avvaktande stöd från Frankrike
Även Frankrike, som också stoppade USA i FN för ett år sedan, gav på tisdagen ett avvaktande stöd till den nya resolutionen. President Jacques Chirac sa att den innehåller positiva inslag men måste vidareutvecklas. Men han sa inte vad det är han vill ändra på.

Det tredje landet i motståndarfronten, Tyskland, var snäppet än positivare och talade om att resolutionsförslaget var en mycket bra utgångspunkt för fortsatta diskussioner i FN, som kommer de närmaste dagarna.

Välvilliga reaktioner alltså, men bakom ytan finns också farhågor om att självständigheten mest kanske blir en formalitet och att den verkliga makten i Irak kommer att ligga kvar hos den amerikanska armén.

Sten Sjöström, Mosvka
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".