FN-chef i Kosovo avgår i förtid

FN:s särskilda sändebud i Kosovo, förre finländske statsministern Harri Holkeri, meddelade på tisdagen att han omedelbart lämnar sitt uppdrag. Orsaken är hans hälsotillstånd, men det har allmänt ansetts att Holkeri varit allt för svag på sin post.

– Beslutet att lämna uppdraget som FN-chefens särskilda medarbetare är bara mitt och jag har inte blivit utsatt för några som helst påtryckningar, sade den synbarligen medtagne Harri Holkeri vid en presskonferens i Helsingfors på tisdagen.

Orsaken är alltså hans hälsa, även om hans tillstånd inte sägs vara på något vis alarmerande.

Brist på handlingskraft
Trots detta får den 67-årige förre statsministern och tidigare FN-medlaren på bland annat Nordirland finna sig i att hans eftermäle från de nio månader som gått sedan han fick uppdraget av Kofi Annan inte blir vidare gott.

Brist på handlingskraft har det hetat. Tidigare särskilde Balkan-sändebudet och diplomaten Richard Hoolbrooke har tillhört Holkeris skarpa kritiker. Dessutom har både serber och albaner ondgjort sig.

Jobb så det räcker
Främst pekar man på oroligheterna för två månader sedan som kostade 19 minoritetsserber i Kosovo livet och drev över 4 000 andra på flykt.

– Sannerligen, det finns jobb så det räcker där nere, löd Holkeris lakoniska svar på frågan om vad som nu bör ske i Kosovo.

Kanske är det som tidningen The Economist säger i veckans nummer: ”här behövs en diplomat från ett seriöst land, med ledaregenskaper, starka nerver och dokumenterad förmåga att motstå manipulationer. Finländaren Harri Holkeri var uppenbarligen inte den personen.”

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista