Lars Leijonborg.

Partiledarna debatterade alkoholskatten

Partiledarna debatterade på tisdagen i riksdagen inför det kommande EU-valet. Folkpartiets Lars Leijonborg argumenterade för partiets förslag att sänka skatten på alkohol och samtidigt ha en stor informationskampanj för att motverka ökad alkoholkonsumtion.

– Vi är på väg mot en folkhälsokatastrof. Det tragiska är då att inte göra någonting. Vi har pekat ut en väg, ett dubbelgrepp för att minska alkoholskadorna, sa folkpartiets ledare Lars Leijonborg.

Kristdemokraternas nye ordförande Göran Hägglund anser inte att sänkta alkoholskatter är bra, något som också regeringens utredare Kent Härstedt föreslog i förra veckan.

– Jag anser att den svenska regeringen är för passiv i de här sammanhangen. När nu regeringens egen utredare förordar en sänkning av skatten på alkohol så anser jag att man lägger sig platt för problemen, sa Göran Hägglund.

Persson oroad
Statsminister Göran Persson sa att också han är oroad av den ökade alkoholkonsumtionen.

– När vi gick med i EU sa vi som var för ett Ja till Eu, att den svenska alkoholpolitiken skulle vi klara. Särskilt ni som hade förhandlat om medlemskap, Lars Leijonborg, sa att det här inte var några problem och det finns fler i den här lokalen som komer ihåg de inläggen. Det blev inte så. När vi väl kom in i europeiska unionen är vi inne i ett system där saker succesivt förändras och vi kan se att om vi inte skaffat oss bindande undantag så hamnar vi i ett läge där vi får ge upp svenska positioner. Det är exakt den oro vi känner inför tjänstedirektivet.

Vill ha fri rörlighet för tjänster
Alla de borgerliga partierna vill genomföra tjänstedirektivet och känner inte alls samma oro som Göran Persson.

– Nu handlar det också om att garantera den fria rörligheten för tjänster. Naturligtvis ska vi granska det förslag som ligger men att vi ska ha tjänstedirektvi som öppnar möjligheten för rörligheten är alldeles självklart, sa centerledaren Maud Olofsson.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista