Tigerhona med unge. Foto: Irwin Fedriansyah/Scanpix

Länder enades om plan för att rädda tigern

1:57 min

I dag avslutades ett unikt toppmöte om den utrotningshotade tigerns framtid. Mötet, som leddes av Rysslands premiärminister Vladimir Putin, lyckades enas om en handlingsplan för att fördubbla antalet vilda tigrar till 2022.

– Förhoppningsvis så är ju det här det som tigern behöver för att klara sig. Vi är nere på den lägsta siffran som någonsin har registrerats för tigrar i världen, säger Ola Jennersten på Världsnaturfonden.

I hela världen finns nu bara omkring 3200 vilda tigrar kvar. De har minskat med 97 procent på 100 år.

Nu har ledarna för de 13 asiatiska länder som har tigrar enats om en handlingsplan för att rädda det mäktiga kattdjuret. När toppmötet avslutades i dag i St. Petersburg stod det klart att motsvarande mer än 880 miljoner kronor utlovats för att finansiera räddningsaktionen. USA, Tyskland och Världsbanken bidrar, liksom Hollywoodkändisen Leonardo di Caprio.

Löftena om pengar är viktiga, säger Ola Jennersten på Världsnaturfonden, som länge kampanjat för tigerns överlevnad.

– Det betyder att igångsättandet av den här planen i princip ska vara klart, och det är väl det som vi ser som det absolut viktigaste, att man nu så att säga sätter spaden i marken redan imorgon, för att inte förlora tid när det gäller räddningen av tigern, säger Ola Jennersten.

Den illegala tjuvjakten hör till det viktigaste man behöver komma till rätta med. Fler vakter i skogarna med bättre utrustning är en del av lösningen. Tjuvjägarna har ofta automatvapen, medan skogvaktarna i bästa fall har mycket gammaldags gevär.

I Indien kan det också handla om att flytta hela byar från tigerns jaktmarker. Mellan Kina och Ryssland talas det om ett gränsöverskridande jättereservat för tigrar.

Tigertoppmötet som just avslutats beskrivs som en framgång, och hela företeelsen är unik, säger Ola Jennersten.

– Att premiärministrar har ett toppmöte om en enskild art och dess framtid, det har aldrig skett tidigare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista