I trafiken har det varit fortsatt problematiskt och på landsbygden har det varit svårt att ta sig fram. Värst tycks läget ha varit från Skaraborg över norra Småland och upp mot Östergötland. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Stora problem med snö och översvämningar

1:39 min

Snöovädret fortsatte att ställa till med trafikproblem även under onsdagskvällen. Från flera län rapporterades mängder av avåkningar. På E4 utanför Nyköping voltade en bil med sex personer.

Två vuxna och två barn i bilen fördes till sjukhus med lindriga skador. En polispatrull upptäckte bilen liggandes på taket när de var på väg till en annan olycka.

Utanför Hällefors i Örebro län omkom en fotgängare efter att ha blivit påkörd av en skåpbil. Om den olyckan orsakats av halkan är oklart.

I Stockholm, Västmanland och Uppsala län har det också varit många olyckor och avåkningar. De flesta dock med inga eller bara lindriga skador.

I Kalmartrakten och på Gotland har det dessutom varit stora problem med översvämningar under dagen.

Dalhems skola på Gotland har fått hela sin källare vattenfylld och tvingas hålla stängt, berättar Linda Dahlby och Elsmarie Lithberg som arbetar på skolan.

– Det är förstört en och en halv meter upp där vattnet har stått. Det som ligger på hyllorna, silkespapper, kartonger och spel är blött.

– Men det är inte det värsta, sådana saker går ju att ersätta, det värsta nu är att värmepannan som finns nere i källaren är helt utslagen och allt elektriskt. Vi väntar på ett nytt kretskort som ska komma i morgon.

Ja, på många håll står vattnet högt i dag på Gotland, även runt Kalmar och ner mot Blekinge är läget bekymmersamt. Vallar byggs med hjälp av hemvärnet och i Nybro riskerar dammar nu att ge vika.

I trafiken har det varit fortsatt problematiskt och på landsbygden har det varit svårt att ta sig fram. Värst tycks läget ha varit från Skaraborg över norra Småland och upp mot Östergötland, där det fallit runt två decimeter snö på ett dygn.

Försenade bussar, hemtjänstpersonal som haft det svårt att komma fram och inställda skolskjutsar. På Kållandsö vid Vänern var det glest bland barnen i dag. Bo Wilhelm Hallberg tyckte det kändes...

– Lite ovanligt, men roligt. Det blir inte så mycket så mycket ljud.

Vad har ni fått göra i dag då?

– Vi har fått jobba med saker, matte och sådant.

Hur kom du hit i dag då, när alla bussar var inställda?

– Mamma skjutsade mig.

Det stora problemet har varit vinden tillsammans med snön, men snöandet har nu enligt SMHI börjat avta. På många håll kommer ändå problemen kvarstå även under torsdagen. Varningar för snö och blåst är fortfarande utfärdade för delar av östra Svealand.

Och i Kalmar och Blekinge varnar SMHI särskilt för höga flöden i vattendrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista