Hovrätten fastställer häktning av Assange

Webbplatsen Wikileaks grundare Julian Assange är fortsatt häktad i sin frånvaro. Det meddelar Svea Hovrätt i dag efter att ha prövat hans överklagande av förra veckans häktningsbeslut.

Enligt hovrätten gör man i vissa delar andra bedömningar än tingsrätten, men anser att skäl till häktning fortfarande föreligger.

Det var i torsdags som Stockholms tingsrätt beslutade att häkta Julian Assange i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång.

Enligt åklagaren Marianne Ny har Julian Assange ännu inte kunnat förhöras rörande anklagelserna, medan hans advokat Björn Hurtig säger att han vid upprepade tillfällen tidigare erbjudit sig att komma in på förhör.

Var Assange befinner sig i nuläget är ännu oklart och han är sedan i fredags efterlyst internationellt.

Julian Assange kan i så fall gripas av polis i stora delar av världen, för att sedan överlämnas till svenska myndigheter.

Julian Assange häktades den 18 november i år av Stockholms tingsrätt som på sannolika skäl misstänkt för bland annat våldtäkt. Hovrätten gör på samma sätt som tingsrätten bedömningen att Julian Assange är på sannolika skäl misstänkt för ett fall av olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande.

Beträffande ett fall av sexuellt ofredande bedöms misstankegraden inte vara tillräckligt stark. Tingsrätten fann att det förelåg sannolika skäl för misstanke om våldtäkt - hovrätten delar tingsrättens bedömning med den justeringen att våldtäkten bedöms som mindre grovt brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".