Ericsson får Afrikaorder på 11 miljarder

Telekombolaget Ericsson har tecknat två femåriga avtal värda motsvarande 11,5 miljarder kronor, för att bygga ut bl a mobilnät i Afrika:

Den sydafrikanska mobiloperatören MTN, har haft samarbete med Ericsson i Afrika i tio år nu. Tillsammans har de byggt ut mobilnät i Sydafrika, Swaziland, Rwanda, Uganda, Kamerun - och den största marknaden; i Nigeria.

Men det har varit enskilda kontrakt för varje land. Nu blir det två ramavtal som varar i fem år, där Ericsson är huvudleverantör för utrustning och utbildning.

Redan nu finns 50 miljoner mobilabonnenter i Afrika men det motsvarar bara 6 procent av befolkningen, så marknaden är fortsatt växande.

Ericssons förre Nigeria-chef, Roland Guillou, som nu etablerar sig i Angola, ser Afrika som en framtidsmarknad. Den växer medan den europeiska i stort sett har stagnerat säger han till Ekonomiekot.  

Ericsson har redan flera andra kontrakt med andra mobiloperatörer, t ex till samtliga nät i Nigeria men MTN håller på att växa till den ledande operatören i Afrika och därför är dessa 11 miljardersavtal en ännu bättre språngbräda in i en växande marknad.

                                           Vincent Dahlbäck Johannesburg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista