Europas invånare blir allt äldre.

Europas befolkning blir allt äldre

Lägre barnafödande och ökad livslängd gör att utvecklingen med allt äldre invånare väntas fortsätta, enligt ny statistik. I stort sett är trenden densamma i alla EU-länder, även om det går i olika takt. I de gamla EU-länderna väntas antalet personer över 80 år öka kraftigt.

De nykomna EU-länderna har än så länge en yngre befolkning, men det föds mycket få barn så befolkningens sammansättning ändras även där.

Nya siffror från Statistiska centralbyrån visar att i Sverige är 17,2 procent av befolkningen över 65 år. Det är en fjärdeplats i Europas åldersliga. I topp ligger Italien med drygt 18 procent, därefter Tyskland och Grekland.

Överallt förs diskussioner om hur allt färre ska klara av att försörja fler.

Se över vårdkostnader
Joakim Palme, vd för Institutet för framtidsstudier, tror att man både måste gynna de unga och se över kostnader för vård och pensioner:

– Jag tror att den enkla lösningen är att man måste göra flera saker samtidigt. Det handlar om att investera i det uppväxande släktet och det handlar om att ha en långsiktsig finansiering för inte bara pensionssystem, utan också äldreomsorg och sjukvård. Framför allt handlar det om att få folk i arbete därför att det är av det som vi kan ta ut skatter och annat för att lösa omsorgsproblemen. Men trycket mot de offentliga finanserna kommer att öka, säger Joakim Palme.

Färre ska försörja fler
I dag är det elva personer som arbetar ihop till varje pensionär över 80 år. Om 20 år måste nio personer klara samma sak.

Tyskland kommer att få en mer dramatisk skillnad. I dag går det 15 personer i arbetsför ålder till varje pensionär över 80 år, om 20 år är det åtta personer, enligt en tidigare prognos från Eurostat.

Även om invandringen skulle öka kraftigt, är det inte troligt att den räcker till för att försörja alla äldre.

– Det kommer inte att lösa den förändring som vi har mot en allt äldre befolkning. Jag tror att om man räknar för Tyskland så skulle man för att kunna behålla balansen mellan unga och gamla behöva en nettoinvandring på tre miljoner personer per år. Sverige skulle behöva färre men vi kommer inte att kunna få in så många unga invandrare att vi skulle kunna ha en oförändrad åldersstruktur, säger Joakim Palme.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista