Irländska bolagsskatten lämnas på 12,5 procent

Irlands regering presenterade i dag en fyraårsplan för att få landets krisekonomi balans. Trots att det handlade om nedskärningar och skattehöjningar på sammanlagt 140 miljarder kronor försökte premiärminister Brian Cowen ingjuta hopp om en bättre framtid för irländarna.

Brian Cowens budskap till irländarna var att de är ett duktigt och välutbildat folk och att de skulle klara den här utmaningen tillsammans för att skapa en framtid för barnen och bara de tar sig igenom de nödvändiga besparingarna så kommer det att bli mycket bättre sedan.

Regeringen tror också på hyfsad tillväxt i ekonomin redan nästa år och pekade på att landets export redan tagit fart i år.

Men fyrårsbudgeten innebär förstås hårdare tider för många irländare. Det blir skattehöjningar - höjd inkomstskatt och höjd moms och en ny fastighetsskatt.

Många offentliganställda kan räkna med sänkta löner och försämrade pensionsvillkor. 25 000 jobb inom den offentliga sektorn kommer att försvinna och en avgift för högre studier kommer att införas.

Men regeringen tänker inte höja den omtvistade låga bolagsskatten på 12,5 procent.

Många andra EU-länder tycker att den är ett oschysst sätt från Irlands sida att konkurrera om utländska investeringar och har velat att en höjning skulle vara en förutsättning för det krispaket som Irland just nu förhandlar med EU och Internationella valutafonden om.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".