Ökad sjukskrivning vid makes pension

Den som är gift eller sambo med en som går i pension blir efter partnerns pensionering själv sjukskriven i högre utsträckning än andra. Det gäller i varje fall för långtidsjukskrivna, enligt doktorsavhandling vid Uppsala universitet.

Nationalekonomen Patrik Hesseliussom lägger fram sin avhandling vid Uppsala universitet på onsdagen.

– Den mest troliga förklaringen är att makar tenderar att synkronisera sin pensionering och sin fritid. Om en går i pension och får mer fritid så vill även den andra ha det, man vill gärna vara ledig tillsammans. Det betyder inte att det är friska individer som fuskar, utan de individer som har varit sjukskrivna kanske dröjer någon vecka till innan de går tillbaks till arbetet än vad de skulle gjort om inte partnern gått i pension, säger Patrik Hesselius.

Kvinnor mer hemma när make ålderspenioneras
Avhandlingen bygger på en databas som rymmer omkring 300 000 individer och är ett representativt urval av svenska folket.

Patrik Hesselius har undersökt de som varit sjuka mer än fyra veckor och tittat på hur sjukperiodens längd har förändrats i samband med att partnern går i ålderspension eller förtidspension.

För kvinnor så ökar den årliga sjukfrånvaron med i snitt en vecka när maken går i ålderspension. För män syns ingen statistiskt säker skillnad.

Tydligare vid förtidspension
Men när partnern går i förtidspension så är sambandet tydligt för både män och kvinnor. Männens sjukfrånvaro ökar då med en vecka och kvinnornas med två veckor per år.

Den här skillnaden mellan könen har inte Patrik Hesselius nån säker förklaring till.

– Det kan vara så att kvinnor är mer sjukskrivna än men och då påverkar det benägenheten, det är inte lika ”fult” att sjukskriva sig för kvinnor som för män.

Lägre lön efter sjukskrivning
Avhandlingen visar också att de som är sjukskrivna löper större risk att senare bli arbetslösa.

Dessutom har Patrik Hesselius undersökt sambandet mellan långtidssjukskrivning och lön. Då visar det sig att de som varit sjukskrivna i ett år i genomsnitt får fem procent lägre lön efter sjukperioden än de som varit friska.

En viktig förklaring till det tror Patrik Hesselius är att man blir av med en del lönetillägg.

– Om man har fått en sjukdom så kan det vara så att man inte kan jobba samma tider eller på samma sätt som tidigare och då kan det ge effekt på lönen, säger Patrik Hesselius.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista