Fler väljer att starta aktiebolag

"Det har stor betydelse"
1:30 min

Det bildas allt fler aktiebolag i Sverige. Under de tio första månaderna i år har det startats fler nya aktiebolag än under hela 2009. 1 april sänktes aktiekapitalet till 50 000 kronor och sedan dess syns en klar ökning.

För Jonas Flaum, som nyligen startade aktiebolaget Roboparc, var sänkningen viktig.

– Det har stor betydelse. Vi är ett företag i uppstartsfasen som inte har jättemycket pengar. Att slippa komma upp med pengar och låna ihop av de pengarna också när man haft lån på massa annat gör rätt stor skillnad.

Roboparc i Lund är agenter för och tillverkar själva olika sorters varuautomater. 

Företaget startades för några år sedan men i somras tog Jonas Flaum tillsammans med kollegan Filip Erhardt steget och bildade ett aktiebolag.

– Det ger ett mycket bättre intryck när man talar med stora aktörer. Sedan vill man inte sitta som personligt ansvarig när man gör stora affärer.

Det är många som funderat i samma banor den senaste tiden. Den 1 april i år sänktes kravet på aktiekapital från 100 000 till 50 000 kronor och sedan dess har det varit bråda dagar på Bolagsverket.

Enligt statistik från verket bildades det från 1 april till sista oktober i år 18 145 aktiebolag i Sverige. En ökning med mer än 50 procent jämfört med samma period ifjol och en ökning med nästan 20 procent jämfört med samma period 2007, det vill säga innan finanskrisen.

Framförallt under maj och juni såg man en stark ökning och hittills under 2010 har det bildats fler nya aktiebolag än under hela fjolåret. Däremot har antalet nya enskilda firmor, kommandit- och handelsbolag minskat en aning.

Harry Goldman, verkställande ledamot för Nyföretagarcentrum tror att det nya regelverket bidragit till ökningen men att de också handlar om en bättre attityd till företagande och ljusare konjunkturläge.

– Det här i kombination med att man gör regelförändringar är saker som gör att man verkligen får lust och får ändan ur vagnen att verkligen starta ett företag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".