Ny konflikt skuggar fredsavtal i Sudan

På onsdagen undertecknas de sista avtalen som kan bana väg för ett bestående fredsavtal i södra Sudan och samtidigt sätta punkt för Afrikas längsta inbördeskrig. Men samtidigt förvärras situationen i väster, där en ny konflikt har utvecklats till världens värsta humanitära katastrof.

I nästan två år har parterna, rebellerna i söder och regeringen i Khartoum, tragglat sig igenom punkt efter punkt, i det som skall bli ett fredsavtal.

På onsdagen undertecknas protokollen för de sista stötestenarna, hur tre omstridda regioner skall styras.

Då finns grunden lagd för ett självstyre i söder i sex år men sharialagar i norr. Banksystemet blir muslimskt i norr, västerländskt i söder och de enorma oljetillgångarna skall delas lika.

FN skall övervaka den gamla frontlinjen och båda sidor ställer upp med trupper för att trygga en framtida fred.

Lång tid för återuppbyggnad
Konflikten mellan norr och söder i Sudan, som i senaste skedet pågått i drygt 20 år, har mycket varit en konflikt mellan svarta och araber, mellan kristna eller animistiska och muslimer.

Men på senare tid har det utvecklats till en kamp om oljerikedomarna.

Nu när detta har lösts kan parterna börja putsa på ett fredsavtal, mejsla ut detaljerna och samtidigt utropa ett eldupphör.

Efter det återstår att mödosamt bygga upp ett förstört och härjat land i söder, där flyktingar har irrat runt i decennier, där svältkatastroferna har avlöst varandra, barnen blivit mördande soldater, två miljoner har dött i strider och där knappt någon har något att kalla ett hem.

”Värsta humanitära katastrofen”
Men samtidigt upprepas allt i mindre skala. I västra Sudan, där en annan rebellgrupp grep till vapen mot, vad de tyckte, en regering som struntade i ett fattigt ökenområde.

Nu är en miljon på flykt i väster, 10 000 har dödats, deras hem har bränts och de magra åkrarna ligger antingen förstörda eller obrukade.

Det är återigen en konflikt mellan afrikaner och araber, fast alla är muslimer här. En arabmilis som understödd av regeringen, har drivit fram vad FN kallar den ”värsta humanitära katastrofen i världen just nu”.

Katastrofen kan bli värre
Just nu törstar människor ihjäl bland uppsvällda boskapskadaver utspridda i öknen.

Om kanske en vecka forsar det årliga regnet över marken, med smutsigt vatten som sprider sjukdomar och katastrofen som redan är värst, kan bli ännu värre.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista