Gunter Mårder, vd för Aktiespararna, är kritisk. Foto: Yvonne Åsell / Scanpix.
EKONOMI

Aktiespararna kritiska till aktieåterköp

2:03 min

Justitiedepartementet föreslår att svenska börsbolag ska få återköpa alla aktier förutom en. Conny Karlsson som är ordförande för tobaksbolaget Swedish Match, välkomnar förslaget.

– Det vore bra för oss om det gick att köpa tillbaka fler under ett år för då kan vi snabbare balansera vår belåning när det sker förändringar i vår likviditet, säger Conny Karlsson.

Till våren 2011 ska svenska börsbolag få möjlighet att återköpa ett näst intill obegränsat antal aktier. Det föreslås i ett förslag som bereds just nu på justitiedepartementet. Nuvarande regler sätter stopp vid en tiondel av bolagets aktier. Organisationen Aktiespararnas vd Gunter Mårder är starkt kritisk mot aktieåterköp och skyller på slappa styrelser.

Aktieåterköp är något man bara ska tillämpa i undantagsfall när man som styrelse saknar investeringsmöjligheter och inte ser att man kan skapa värden på lång sikt för sina aktieägare genom att göra nya investeringar. Då kan återköp vara ett alternativ. Men alltför ofta använder styrelsen det här rätt slapphänt för att skapa kortsiktiga värden i och med att aktiekursen ofta går upp när bolag presenterar ett aktieåterköp, säger Gunter Mårder.

Det är rätt vanligt att bolag köper tillbaka aktier. Astra Zeneca, Nokia och Swedish Match är bara några som gjort det. Motiven kan vara att undvika att ha för mycket pengar i kassan och för tillfället inte finner några andra passande investeringar.

Bakom det kan ockaså ligga att företagen vill driva upp kursen för att undvika uppköp eller till och med för att få bättre bonusar. Conny Karlsson på Swedish Match tycker det är okej om en företagsledning bland annat köper aktier för att aktiekursen ska stiga och medarbetarna därmed ska få högre lön.

– Absolut, det är en parameter när man sätter belöningsprogram så det är man väl medveten om.

Hur ser du på det?

– Det är en del av hela parametersystemet. Det viktiga med belöningsprogrammen är att man belönar människor för det man vill att de ska göra. Vill man då att aktien ska gå upp i värde på börsen, om man ska driva en börsutveckling, då ska man belöna för det, säger Conny Karlsson

– I vissa lägen kan det säkert hända att en styrelse gör ett återköp istället för en långsiktig investering för att skapa värden på kort sikt, säger Gunter Mårder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista