Trädgårdsarbete hjälp för långtidssjukskrivna

Grön rehabilitering för långtidssjukskrivna har blivit allt vanligare. Lungt trädgårdsarbete och vistelsen i den gröna miljön har visat sig ha en läkande funktion för utmattningsdeprimerade.

Vid Sveriges lantbtuksuniversitet i Alnarp i Skåne har landsskapsarkitekten Patrik Grahn byggt upp en rehabiliteringsträdgård, där ett 70-tal patienter passerat med gott resultat.

– Folk som kommer hit blir friska. 78 procent av de som kommer hit går ut i arbete, studier eller arbetsträning. Vi har inte sett någon annan typ av rehabilitering av den här gruppen människor, som är så sjuka som de är, som är lika effektiv, säger Patrik Grahn.

Många vittnar om hjälp
Först 2006 kommer det att finnas vetenskapliga resultat på om den gröna rehabilitering fungerar, från ett tvärvetenskapligt projekt som Patrik Grahn driver i Alnarp.

Men redan finns många berättelser från människor med utmattningsdepression som fått hjälp av att vara i en rehabiliteringsträdgård.

Livsglädjen och känslorna återvänder. Kroppen fungerar, oron försvinner och tankarna går att sortera igen.

Utspritt över landet
Det finns sex större specilauppbyggda rehabiliteringsträdgårdar i Sverige. Förutom den i Alnarp finns en i Umeå, en på Frösön i Östersund, Vassbo i Dalarna, i Tranås och en under uppbyggnad i Stockholm.

Många landsting har mindre rehabiliteringsträdgårdar för till exempel alzheimers- och strokepatienter. Det finns även på äldreboenden.

Patrik Grahn i Alnarp tror att grön rehabilitering har kommit för att stanna.

– Intresset från sjukgymnaster, arbetsterapueter och rehabiliteringsläkare är mycket stort. Man har prövar det här på många ställen i liten skala och sett att det fungerar, säger Patrik Grahn.

”Det har kortat min sjukskrivning”
I Umeå har Gunni Henriksson just avslutat en 12 veckors grön rehabilitering efter två och ett halvt år som sjukskriven.

– Jag kommer inte att kunna återgå till jobb imorgon, men kanske har min sjukskrivningstid blivit ett år kortare. Det känns som att de här tre månaderna har gett mer än vad året innan, då jag var hemma, gjorde, säger Gunni Henriksson.

Växter tar tid på sig och att saker måste få ta ta tid, det är en av de lärdomar som Anna Kihlgren fått efter sin gröna rehabilitering i Umeå.

– Det har tagit många år att bygga upp den här stressen som skadat oss och då tar det ganska lång tid att läka det också, säger Anna Kihlgren.

Agneta Johansson, Umeå
agneta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista