Fler insatser till äldre som åker till sommarstugan. Foto: Hasse Holmberg / Scanpix.

Äldre ska få hemtjänst i sommarhuset

"Känna sig trygga i semesterbostaden"
2:00 min

Äldre, hemlösa och kvinnor i behov av skyddat boende ska få större rätt till hjälpinsatser när de tillfälligt vistas i andra kommuner. I dag bollas ansvaret mellan kommunerna med försenade utbetalningar och ibland uteblivet stöd som följd. Nu föreslår regeringen att hemkommunen ska ta ett större ansvar, säger folkhälsominister Maria Larsson.

– Det har varit ett Svarte Petter-spel bland kommuner där man ibland inte kunnat reglera vem som har kostnadsansvaret och det har inte varit tydligt i lagstiftningen. Därför gör vi den här förändringen nu, säger Maria Larsson.

Det handlar om äldre människor som fortfarande kan behöva hjälp av hemtjänst och annat när de bor på sitt sommarställe över sommaren.

Men förslaget omfattar också personer som måste fly sin hemort och som är behov av skyddat boende, och de hemlösa som i dag kanske ingen kommun vill ta ansvar för.

– Människor har hamnat mellan stolarna. Man har försökt skicka ansvaret någon annanstans genom att ge den som är hemlös en tågbiljett och säger du är folkbokförd där. Trots att personen i fråga kanske inte har bott där de närmaste 20 åren, säger Maria Larsson.

Regeringen föreslår en rad ändringar i socialtjänstlagen och LSS, lagen om stöd och service och huvudinriktningen är att ansvaret flyttas från den kommun personen tillfälligt vistas i - till den kommun där personen har sin hemvist.

Dagens otydliga regler har drabbat dem som är behov av stöd när de är i en annan kommun, men också småkommuner med många semesterbesökare. Lagen är tänkt att träda i kraft redan 1 maj 2011 för att förhindra problemen ytterligare en sommar.

Många vistelsekommuner har haft många äldre som har velat tillbringa tid av sin semester i kommunen och det har belastat många små kommuner. Borgholm är ett exempel, Norrtälje ett annat, Varberg är en tredje. För dem blir det naturligtvis en ekonomisk lättnad för de har haft en tung börda att bära med väldigt stora insatser, säger Maria Larsson. 

– För de här populära semesterorterna där fördubblas befolkningen ibland och det har varit många äldre som har behövt insatser. För de äldre har det här varit en stor fördel därför att de kan få åka till sin älskade semesterbostad och ändå känna sig trygga för de får de hemtjänstinsatser som de även får på hemmaplan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".