Sydkoreanska Samsung är ett av världens ledande telekomföretag

Storslagna handelsambitioner från Sydkorea

"Man måste satsa här för att vara med"
1:37 min

I Asien kämpar tillväxtländerna om frontpositionerna i den nya globala marknaden. Nu koncentrerar sig Sydkorea på att ta rollen som handelscentrum i norra Asien, och landets ambitioner oroar grannarna.

Sydkorea är ett land som i internationell rapportering till synes har tynat bort i skuggan av jättegrannarna Kina och Japan.

– Man måste satsa här, för att vara med i flera olika branscher. Inom telekom, IT och media har Korea i dag aktörer som agerar ledande, säger Magnus Wetter.

Magnus Wetter är svensk handelssekreterare och chef för Exportrådet i Sydkorea. Han följer på nära håll Sydkoreas ambitioner att bli ett fristående regionalt handelscentrum i norra Asien.

Man kan nästan säga att landet söker samma centrala roll som Singapore har i Sydostasien, med den skillnaden att där Singapore inte har någon nämnvärd egentillverkning att tala om, är Sydkorea nu ett av världens ledande industriländer: etta i fartygsproduktion, etta i bildskärmar och tvåa i mobiltelefoner.

Sydkorea har dessutom frihandelsambitioner som skrämt slag på grannarna. Ett frihandelsavtal med EU ligger färdigt. Det ska bara ratificeras, alltså slutligt godkännas, av medlemsländerna nästa år.

Ett likadant frihandelsavtal ligger nästan färdigt med USA. Det var meningen att president Obama skulle ha skrivit under det i förra veckan när han besökts Sydkorea, men det sprack på några kvarvarande detaljer.

Det japanska näringslivet fruktar det värsta. Viktiga delar av konkurrenten Koreas produkter kan komma att sjunka med bortåt 20 procent i det amerikanska och europeiska konsumentledet när avtalen är fullt genomförda

– Ska man vara med på en global arena behöver svenska bolag finnas här och ha koreanska bolag som partners och kunder, säger Magnus Wetter, svensk handelssekreterare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".