Premiärminister John Key, innan han träffar anhöriga till gruvarbetarna. Foto: Ross Setford/Scanpix

Flera utredningar kring gruvolycka i Nya Zeeland

Regeringen i Nya Zeeland har lovat tillsätta en oberoende utredning för att få reda på exakt vad som orsakade 29 gruvarbetares död. Det blir en av fler utredningar som tillsätts för att få klarhet i gruvolyckan.

Även polis, arbetsmarknadsdepartementet och företaget som äger kolgruvan, Pike River, på Sydöns västkust har lovat att genomföra utredningar.

Gruvolyckan är den värsta i sitt slag i Nya Zeeland på nästan 70 år.

Räddningsarbetare var äntligen beredda att försöka ta sig in i gruvan när en andra mycket kraftig gasexplosion i gruvan inträffade natten mot onsdag. Gruvarbetarna förklarades döda på onsdagsmorgonen, sedan det ansetts klart att de inte kan ha överlevt gasexplosionen för nästan en vecka sedan.

En del anhöriga till gruvarbetarna är kritiska till att försök att rädda de 29 gruvarbetarna inte inleddes omgående, alltså efter den första gasexplosionen.

Nya Zeelands premiärminister, John Key, säger att det kommer att ta månader att bärga kropparna efter de 29 omkomna gruvarbetarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista