Oljepriset ökar ännu mer spår expert

Oljepriset fortsätter att stiga efter farhågor om att den utlovade produktionsökningen från Saudiarabien och ökade kvoter från OPEC-länderna inte kommer att räcka för att möta den stigande efterfrågan, enligt Matthew Simmons, en av världens ledande energianalytiker.

– Efterfrågan på olja är större än produktionen. I Kina och Indien är efterfrågan enorm, säger Mattew Simmons.

Matthew Simmons är framgångsrik energianalytiker bland oljemagnaterna i Texas och delägare i världens ledande investmentbank inom energisektorn. Han har också varit rådgivare till Bushadministrationen i USA.

Nått produktionstopp
Simmons tror att världens oljeindustri kan ha nått sin produktionstopp, eller är väldigt nära den.

Samtidigt pekar alla prognoser på att oljekonsumtionen kommer att öka.

Om 15 år förväntas dagens utvecklingsländer förbruka dubbelt så mycket olja, som dagens industrialiserade värld.

Massbilism i Kina höjer priset
När massbilismen slår igenom i länder som Kina och Indien kommer inte ekvationen att gå ihop, säger Simmons. Samtidigt ser han nya möjligheter.

– Sedan början av 1900-talet har vi bara utvecklat en ny energikälla, som inte fanns i början av seklet. Det är kärnkraften och den tog 50 år att utveckla. Jag tror att vi kan komma på något nytt, säger Matthew Simmons.

Framför sig ser han nya prishöjningar och på frågan om oljan är dyr i dag, svarar han.

– I USA kostar en kopp kaffe på Starbucks lika mycket som nästan 4 liter bensin. Kaffe kan du göra nytt, men bensin är en ändlig resurs, som vi slösar bort och som är än så länge väldigt billig, säger energianalytikern Matthew Simmons.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista