Patienter på ett provisoriskt sjukhus i Cap Haitien i Haiti. Foto: Emilio Morenatti/Scanpix.

Kampen mot koleran i Haiti börjar ge resultat

"Det är en enkel behandling"
2:33 min

FN uppskattar att över 2 000 människor nu har dött i kolera i Haiti, och att det blir värre innan det blir bättre. I de trakter där koleran började har läget stabiliserats, medan det blir allt sämre i huvudstaden Port-au-Prince.

En kvinna sjunger hoppfullt medan hennes knappt tvåårige son gråter kvidande på sin säng i ett av tälten i koleracentrat som Läkare utan gränser har byggt upp vid sjukhuset i den lilla staden Petit Riviere, alldeles intill Artebonitefloden.

Det var här koleraepidemin började.

Den svenska sjuksköterskan Stella Mauree, som har varit här i tre veckor, hjälper pojken att sätta sig så att han dricka.

– Diarréerna verkar ha avtagit, så det går i rätt riktning. Men det behövs lite längre tid att ta igen sig, säger hon.

Centrats tält är uppbyggda i flera avdelningar. De första stationerna är för att utröna om det verkligen rör sig om kolera, eller om patienterna reagerar så snabbt på dricka vätskeersättning att de ganska snart kan gå hem.

Men de flesta måste stanna tre till fyra dagar i akutmottagningen som ligger i sjukhusets byggnad.

Härinne finns nu ett 40-tal patienter som alla får vätskeersättning intravenöst. För bara några dagar sedan var de mångdubbelt fler.

Det råder en stillsam atmosfär, inte alls som den panik som rådde i början. En man med fötter som sällan haft skor på sig, sitter upp i sin säng.

Han är tacksam, han känner att krafterna börjar komma tillbaka. Att folk har sett att koleran kan botas har minskat spänningen.

– Det är en enkel behandling och man ser snabbt en förbättring, och det finns enkla råd för familjen att följa när de kommer hem, säger sjuksköterskan Stella Mauree.

Samtidigt med arbetet här pågår informationskampanjer ute i byarna och på många platser har det satts upp små centrum som delar ut vätskeersättning så att behandlingen kan börja snabbt, innan de har kommit till sjukhuset.

Snabbheten är själva nyckeln för att få bukt med sjukdomen och det tycks som att arbetet haft effekt.

– Nu har vi i alla fall sett en stadig nedgång och vi har kunnat utrymma vissa tält, så vi använder mindre och mindre utrymmen, säger Stella Mauree.

Det har gjort det möjligt för centrat här att skicka sjuksköterskor till Port-au-Prince, där behovet just nu är större.

Men fortfarande är beredskapen hög också här. Stella Mauree snabbutbildar lokala sjuksköterskor som ska ersätta dem som har åkt.

Man vet aldrig när ett nytt utbrott kan komma, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".