Peter Althin.

Många advokatuppdrag för Althin trots riksdagsjobb

Den kristdemokratiska riksdagsledamoten Peter Althin har under sin tid i riksdagen fortsatt att ha omfattande uppdrag som advokat. Det visar en kartläggnig som Radio Stockholm gjort. (Radio Stockholm)

Peter Althin är ofta i rätten i stället för i riksdagshuset. Radio Stockholm har granskat en rad kostnadsräkningar som Peter Althin lämnat in till domstolarna. Domstolsverket har tagit fram samtliga utbetalningar som verket har gjort till Peter Althin under mandatperioden.

Bilden som växer fram är av en flitigt anlitad advokat.

Bara i höstas fick han betalt för över 20 rättegångar, samtidigt som han arbetade hårt med Anna Lindh-fallet. Han närvarade i över 30 förhör med den misstänkte mördaren.

Advokat 40 timmar i veckan
Själv säger Peter Althin att han lägger ned cirka 40 timmar varje vecka på jobbet som advokat, lika mycket som en heltidstjänst och det är alltså samtidigt som han sitter i riksdagen för kristdemokraterna.

Men han tycker att det finns en balans mellan de olika arbetsuppgifterna och att det handlar om planering.

– Jag tycker att det har gått förvånansvärt bra. Jag har skurit ned på min advokatverksamhet en hel del och sedan gäller det att vara effektiv.

”De står bakom mig”
Men trots vad Peter Althin säger är jobbet som advokat spritt över veckans samtliga dagar. Rättegångar och förhör sker även på de dagar då Peter Althin säger att han är i riksdagen.

Men han säger att partikamraterna inte har klagat.

– Mina partikamrater från kristdemokraterna har jag en känsla av står bakom mig, säger Peter Althin.

Mårten Randberg, Radio Stockholm
marten.randberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".