Kroppsscanning på flygplatsen i Phoenix i USA. Foto: Matt York/Scanpix.
USA

Protestaktion mot nakenscanning blev en flopp

"Jag vill känna mig säker ombord"
2:00 min

I USA har en proteströrelse via internet uppmanat flygresenärer att vägra utsätta sig för nakenscanning och närgången kroppsvisitering. I dag firas thanksgiving och det är den största resehelgen under året. Men gensvaret från passagerarna blev litet.

På La Guardia-flygplatsen i New York är Elise Rothenberg på väg till Nashville. Hon säger att hon är en person som inte bryr sig och hon tycker att det är ok med nakenscannrar.

"Jag vill känna mig säker ombord på planet, det är så här världen ser ut", säger hon.

Flera aktionsgrupper har uppmanat amerikanerna att bojkotta den senaste tekniken i säkerhetskontrollerna, som nakenscannrar där man kan se genom kläderna på passagerarna, och närgångna kroppsvisiteringar där man fingrar på en rad kroppsdelar.

Thanksgiving är den helg när mängder av amerikaner reser iväg, ofta med flyg, till familjemedlemmar och andra släktingar, och äter kalkon.

Om många passagerare skulle vägra säkerhetskontrollerna skulle det bli kaos. Men rapporterna från flygplatser runtom i USA inför helgen visar att protesterna uteblev.

Phil Hu, på väg från La Guardia till Denver, säger att han egentligen inte gillar kroppsvisitering, när någon främmande människa tar på honom, men om det är nödvändigt tycker han att det går bra.

Opinionsundersökningar visar också att de allra flesta amerikaner accepterar nakenscannrar och även, fast i mindre utsträckning, närgången kroppsvisitering.

Den senaste veckan har ändå flera människor framträtt i amerikansk tv och ansett att de blivit utsatta för kränkande behandling och frågan har förts upp på ett politiskt plan.

USA:s motsvarighet till Luftfartsverket har tvingats backa något och har sagt att de ska se över rutinerna för säkerhetskontrollerna för att se om det finns någonting de kan ändra på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".