Mobiltillverkare nobbar TCO:s märkning

Tillverkarna av dom mobiltelefoner som klarade TCO:s strålningstest vill inte använda sig av fackets märkning i sin marknadsföring. Det skriver tidningen Ny Teknik. Motorolas informationschef Jakob Cederquist avfärdar TCO:s undersökning.

TCO testar sen många år tillbaka strålningen från bildskärmar, en testverksamhet som varit framgångsrik. Varje år säljs mängder av datorskärmar med TCO:s strålningsmärke. Men när den fackliga centralorganisationen för en tid sen offentliggjorde sina tester av mobiltelefoner kom kritiken snabbt. Mobilbranschen avfärdade gränsvärdena och statens strålskyddsinstitut ifrågasatte hur TCO kommit fram till den låga gräns för strålningen som organisationen använt i sina tester, ett värde som är betydligt lägre än den gräns världshälsoorganisationen WHO rekommenderar.

Flera mobiler från dom stora tillverkarna fanns med bland de modeller som fick underkänt i TCO:s test, men både Motorola och Panasonic klarade testerna. Trots det är ingen av de båda tillverkarna intresserade av att använda TCO:s märkning i sin marknadsföring, skriver tidningen Ny Teknik.

Och Jakob Cederquist, Motorolas informationschef i Sverige, han anser att de mobiler som säljs är ofarliga att använda och att fackets undersökningar inte tillför något.

Michael Österlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista