Vi få en vargavinter i år igen. Foto: Scanpix

Vi kan få vargavinter i år igen

"Förra vintern den mest extrema på 60 år"
2:11 min

Årets vinter kan bli lika kall och snöig som förra årets. Orsaken är ett meterologiskt fenomen som innebär att kall luft från polartrakterna drabbar Sverige.

Fortfarande råder det väderfenomen som började i december 2009 som styr bort de varmare vindarna söderut.

 

Väderexperterna kallar det negativ nordatlantisk oscillation.

 

Nu gäller det att vara beredd för att slippa halka till exempel.

 

I den fallande snön visar Katarina Jägerskiöld i Stockholm upp broddarna hon spänt fast under skosulorna. För vintern kan bli riktigt kall.

 

– Jag är väl lite orolig att jag ska halka och slå mig. Jag går ju med stav nu som du ser, säger Katarina Jägerskiöld.

 

I Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen visade i går termometern minus 36,6 grader - den lägsta novembertemperaturen i Sverige på femton år.

 

Det som kallas en riktig vargavinter, så som man beskrev förra vintern, kan det bli mera av även i år. Då inföll nämligen det väderfenomen som råder även nu: Negativ nordatlantisk oscillation, förkortat negativ NAO.

  

– I normalfallet är det så att vi har ett lågtryck vid Island och ett högtryck nere i subtropikerna, vid Azorerna, som gör att vi får en modulation på den västliga vinden. Negativ NAO betyder att Islandslågtrycket är betydligt svagare än normalt, samtidigt som det azoriska högtrycket är svagare än normalt. Det innebär att, på grund av den här tryckskillnaden mellan nord och syd försvagas, så kommer de västliga vindarna att minska och vinden kan i stället komma öster- eller norrifrån. Då blir det något helt annat, då blir det kalla och torra vindar, säger Åke Johansson, meteorolog och forskare på SMHI.

 

Även om det ännu inte går att säga hur länge den negativa NAO:n håller i sig det här året, så var det just det som påverkade den ovanligt extrema vintern förra året säger Åke Johansson.

 

– Varje månad under december till februari hade ett negativt NAO-index som var ganska stort, och det är väldigt ovanligt. Jag har tittat på de senaste 60 åren, och förra vintern var den mest extrema av de 60 år vi har data för, säger Åke Johansson


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".