Säkerhetskontrollen på Landvetters flygplats. Arkivfoto: Adam Ihse/Scanpix.

Svenska flygplatser kan få kroppsscannare

1:33 min

Kroppsscanning på flygplatser kan bli aktuellt i Sverige. Tekniken används redan i USA och i tisdags beslutade riksdagens justitieutskott att säga ja till det i ett utlåtande som ska skickas till EU-kommissionen.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet.

– Det finns stora problem. Strålningen kan vara hälsofarlig och det kan också vara integritetskränkande. Det finns också en stor risk att de bilder som tas både lagras och missbrukas och sprids. Det är något som jag tror att man ska vara väldigt skeptisk mot, säger Maria Ferm, som är miljöpartist i justitieutskottet.

Kroppsscanning är en teknik som gör det möjligt att visitera kroppen helt och hållet utan att säkerhetspersonalen tar på passagerarna.

Det började användas efter att en terrorist på juldagen förra året lyckades ta sig ombord på ett flyg till Detroit med sprängämnen på kroppen som flygplatsens metalldetektorer inte upptäckte.

Nu har frågan väckts om samma teknik ska kunna användas inom EU och därför krävs en diskussion om hur det ska regleras anser moderaten Eva Thalén Finnér i justitieutskottet.

– Den huvudsakliga vinsten är att det handlar om vår egen säkerhet. Utskottet har svarat på ett kommissionsmeddelande om eventuella framtida säkerhetsscannrar vid flygplatser. Där har vi framför allt tryckt på integritetsfrågor, hur man gör för att inte lagra bilder och hela den biten, säger hon.

Men miljöpartisten Maria Ferm tycker att Sverige borde ha haft en tydligare hållning.

– Om man skriver det och ändå säger ja, då är det ungefär som om man säger ja och sedan hoppas att EU tar hänsyn till att det är integritetskränkande och farligt. Men det är faktiskt inte säkert och därför tycker jag att Sverige borde vara tuffare, säger Maria Ferm, miljöpartist i justitieutskottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista