KI-barometern tillbaka på toppnivå

2:23 min

Det är en stark optimism i näringslivet och också hushållen tror på en god ekonomi, visar siffror i dag - och även den krisande flygindustrin ser bättre tider framför sig.

Det är Konjunkturinstitutet som har frågat företag och hushåll om vad de tror om det ekonomiska läget, och svaret är att optimismen i näringslivet inte har varit så stor sedan KI började mäta 2003.

Optimismen är större nu än under toppen på den förra högkonjunkturen våren 2007, före finanskrasch och global lågkonjunktur.

Hushållens optimism har minskat något, man kan säga att de har blivit lite försiktigare i sin syn på hur privatekonomin utvecklas, men ligger fortfarande på en mycket hög nivå.

Det som eldar på optimismen är att det är bra fart i branscher som bygg- och anläggningsverksamhet och i den privata tjänstesektorn.

Produktionen steg kraftigt i november, produktionsplanerna är optimistiska och orderingången ökar, även om orderingångens tillväxt för inhemska marknader bromsade något, som det heter.

Svenskarna har också börjat få korn på att inflationen är på väg upp. KI noterar att inflationsförväntningarna har stigit ordentligt.

Inflationen om ett år väntas nu vara 3,2 procent, att jämföra med 2,4 procent i oktober.

KI tror på en mycket hög tillväxt för svensk ekonomi när hela 2010 summeras. Fem procents BNP-tillväxt, och det var vad banken SEB också förutspådde i sin prognos så sent som igår.

Det bäddar för fler räntehöjningar från Riksbanken.

Även den internationella konjunkturen tycks ha bra fart trots krisen i flera euroländer. Dagens siffror från internationella flygbranschorganisationen IATA visar att den krisdrabbade flygindustrin har ny luft under vingarna.

Passagerarvolymerna för flygbolagen ökade med 10,1 procent under oktober månad och fraktvolymerna steg med 14,4 procent, jämfört med motsvarande månad 2009.

Flygbranschen drabbades ju dubbelt, först finanskris och lågkonjunktur och sedan det isländska askmolnet.

IATA uppger att tillväxten ser ut att vara på väg tillbaka till ett mer normalt mönster. Även här jämför man med hur det var före krisen 2008 och konstaterar att läget ser ljust ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista