al-Maliki utnämnd att bilda regering

Iraks premiärminister Nuri al-Maliki utsågs på torsdagen till en andra mandatperiod som regeringschef. Han har därmed 30 dagar på att bilda en ny irakisk regering.

Utnämningen sätter punkt för ett åtta månader långt politiskt dödläge efter Iraks parlamentsval i våras - den längsta period som något land har stått utan regering efter ett val.

al-Maliki gavs uppdraget att bilda ny regering av president Jalal Talabani vid en ceremoni i Bagdad, rapporterar statlig tv.

I ceremonin deltog företrädare för al-Malikis shiamuslimska Nationella alliansen (NA), för den sunnistödda Iraklistan och för den största kurdiska grupperingen. I NA ingår premiärministerns partiblock Rättsstaten och Iraks nationella allians, INA.

Alla de politiska blocken har bildat förhandlingsgrupper för att kunna fördela regeringsposter och departement mellan sig enligt ett särskilt poängsystem. Varje block kommer att tilldelas poäng efter hur väl de lyckades i parlamentsvalet. Sedan "kostar" varje ministerpost och departementsledning poäng efter hur viktig den anses vara.

President Talabani, som återvaldes av parlamentet den 11 november för en andra mandatperiod, väntades ge al-Maliki det formella regeringsbildaruppdraget redan i söndags, direkt efter den muslimska högtiden id al-adha (Stora offerfesten). Men utnämningen sköts upp för att ge mer tid till förhandlingar kring ministerposterna.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".