Rök stiger från Yeonpyeong ön. Foto: Yonhap / Scanpix.

Kina vill inte pressa Nordkorea

Sydkoreaner vill ha starkare reaktioner
1:57 min

I Sydkorea framförs krav på starkare reaktioner från regeringen mot Nordkorea efter beskjutningen i tisdags. Från Japan och USA finns också krav på att Kina ska agera kraftfullare. Men det finns inget som tyder på att Kina skulle vilja pressa Nordkorea. Samtidigt ökar Sydkorea sin militära närvaro på flera av de sydkoreanska öarna. Fast Sydkoreas försvarsminister Kim Tae-Young avgår från sin post, enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

FAKTA |

Sydkoreas president Lee Myung-Bak meddelar nu att försvaret av de sydkoreanska öarna nära Nordkorea ska stärkas kraftigt.

Den sydkoreanska presidenten har fått kritik från den konservativa opinionen i Sydkorea för att inte ha reagerat tillräckligt starkt på den nordkoreanska attacken som dödade två militärer och två civila sydkoreaner på en ö vid den gamla frontlinjen i tisdags.

Attacken föregicks av en sydkoreansk militärövning i de omstridda vattnen mellan Nord- och Sydkorea, som provocerade Nord.

USA:s president Barack Obama och den japanske premiärministern Nato Kan har uppmanat Kina att använda sitt inflytande över Nordkorea för att minska spänningarna på Koreahalvön.

Men medan Kinas premiärminister Wen Jiabao i dag uppmanade alla till återhållsamhet, så kommer ingen kritik av Nordkorea.

Den kinesiska utrikesministerns planerade besök i Sydkorea på fredag har också ställts in, meddelar den sydkoreanska regeringen.

I stället för att sätta press på Nordkorea kommer Kina i stället sannolikt att protestera mot närvaron av det amerikanska hangarfartyget George Washington som kommer att befinna sig nära den kinesiska kusten under den fyra dagar långa militärövningen som USA ska ha med Sydkorea som börjar på söndag.

Kinas militär saknar fortfarande egna hangarfartyg, och den amerikanska närvaron uppfattas som hotfull.

Minnena av hur hundratusentals kinesiska soldater dog på Nordkoreas sida i Koreakriget på 50-talet lever fortfarande, men skulle Kina nu förändra sin inställning till Nordkorea och till exempel använda sitt omfattande mat- och energibistånd som påtryckningsmedel skulle relationen mellan Nord- och Sydkorea förändras till det sämre.

Efter attacken mot civila sydkoreaner ökar nu kraven på att något ska göras mot Nordkorea, men att Kina skulle känna sig kallat att vara med är inte troligt, och särskilt inte på amerikansk eller japansk begäran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".