Polisen i Värmland. Foto: Roy Malmborg/SR.

21-åring avled efter polisingripande

Både polisens och ambulanssjukvårdens agerande ska nu utredas efter ett ingripande i Karlstad i lördags kväll mot en våldsam och påverkad 21-åring. Gripandet slutade med att mannen hamnade på sjukhus med hjärtstillestånd och där avled han igår.

Både ambulans och polis ryckte ut efter larm om en man i ett trapphus som var påverkad och våldsam. Enligt uppgift vägrade ambulansen att ta med honom för att han var för våldsam. I stället greps han av polisen.

– Vid det här ingripandet så tvingas polispatrullen använda visst våld - för att betvinga den här mannen. Detaljerna i våldsanvändningen kan vi inte gå in på nu, säger Tommy Lindh, informatör vid Värmlandspolisen.

Tommy Lindh vill inte säga om mannen pressades ner på mage, ett grepp som kritiserats efter tidigare polisingripanden där personer dött. Men det är en metod som ibland måste användas, säger han.

– I sådana här situationer när man ska betvinga personer är det ibland oundvikligt att förfara på det viset, men det ska göras på ett sådant sätt att man ändå kan upprätthålla fria andningsvägar.

På polisstationen bedömde vakthavande befäl att risken var för stor att mannen skulle skada sig själv så han transporterades till Centralsjukhuset i Karlstad. Under transporten drabbades han av hjärtstillestånd och i går avled han.

Vid riksenheten för polismål pågår nu en förundersökning mot Värmlandspolisen om misstänkt tjänstefel. Men också landstinget ska se om ambulanssjukvårdarna gjort något fel.

– Med den information vi har i dag ser vi inte att vi brustit i våra rutiner, men som alltid när det inträffar en allvarlig händelse så tittar vi närmare för att se om vi behöver göra en djupare utredning, säger Torbjörn Nyvall som är verksamhetschef för ambulanssjukvården i Värmland.

Torbjörn Nyvall vill av sekretesskäl inte säga om det stämmer att ambulansen vägrade ta med mannen för att han var för våldsam. Men sådant händer.

– Rent praktiskt så kanske det inte går att ta med patienter ibland, säger han.

Att polisen sedan bollade tillbaka mannen till vården är inget konstigt, enligt Tommy Lindh på Värmlandspolisen, eftersom han annars kunde ha skadat sig själv.

– Och den faran kan vara så påtaglig att man inte kan förvara personen i polisarrest och då är det sjukvården som har resurserna att hantera en sådan person, säger Tommy Lindh.

Men på sjukhuset dog alltså mannen. Tommy Vingren, överläkare vid medicinkliniken där han vårdades vill inte alls kommentera fallet av sekretesskäl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".