Angela Merkel i Förbundsdagen. Foto: Michael Sohn/Scanpix

Angela Merkel vill att banker bidrar till krispaket

"Skattebetalarna ska inte stå för alla förluster"
2:07 min

Arbetet med att rädda det bankrutthotade Irland fortsätter. Tyskland fortsätter att driva ett förslag om att i framtiden låta banker och andra privata långivare vara med och betala sådana här räddningsoperationer.

Många miljarder i europeiska skattepengar ska satsas för att hjälpa den irländska staten rädda det misskötta irländska banksystemet. Nu föreslås att det i framtiden ska vara möjligt även för privata långivare, till exempel banker, att bidra till räddningsoperationerna.

– De så kallade marknaderna blir oroliga när man säger något sådant här, sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel i går i Tysklands riksdag, Förbundsdagen.

Det är Tyskland som ligger bakom förslaget att skapa en permanent krismekanism inom EU för länder som hamnar i ekonomiska problem, som Grekland och Irland nu, och kanske Portugal och Spanien framöver.

Räddningen av Grekland och Irland stämmer egentligen inte med EU:s nuvarande grundlag.

– De som i goda tider tjänar pengarna, måste när krisen slår till vara med och betala för de synder som de är ansvariga för, sa Angela Merkel. Det kan inte bara vara skattebetalarna som tar alla eventuella förluster.

Hon pekar på det aktuella exemplet Irland, där krisen beror på att banksystemet håller på att haverera, på grund av en frikostig utlåning som orsakade en fastighetsbubbla som sprack.

Det nya förslaget går ut på att låta banker och finansinstitut vara med och betala för liknande räddningsoperationer i framtiden.

Förslaget skulle kräva någon form av ändring i EU:s fördrag, vilket sannolikt är en tidskrävande procedur.

Men förslaget i sig har av allt att döma förvärrat den nuvarande krisen i de drabbade länderna. Räntorna har stigit ännu mer eftersom risken med lånen stiger, om eventuella framtida räddningspengar inte enbart är statliga.

Angela Merkel driver förslaget hårt. Det beror på att EU:s största land får betala mest när grannar ska räddas. Och det är synnerligen impopulärt bland tyska väljare. De gillar inte att betala för förmånliga grekiska pensioner eller för Irlands rekordlåga bolagsskatt.

– Har politikerna modet att låta dem som tjänar pengarna också vara med och dela på risken? undrade Angela Merkel i förbundsdagen i går.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".