Mycket nära en uppgörelse om betygen

Regeringen och Socialdemokraterna sitter i hemliga förhandlingar om betygskriterierna i det nya betygssystemet. Regeringen behöver stöd för att inte förlora i riksdagen. Såvitt Ekot erfar är det mycket nära en uppgörelse.

Regeringen och Socialdemokraterna sitter i hemliga förhandlingar om betygskriterierna i det nya betygssystemet. Regeringen behöver stöd för att inte förlora i riksdagen. Såvitt Ekot erfar är det mycket nära en uppgörelse.

I riksdagens utbildningsutskott har de rödgröna annars stöd av Sverigedemokraterna om fler betygskriterier, men där bordlades frågan i dag ännu en gång.

De nya betygen införs i skolan nästa höst - med bokstäverna A, B, C till och med F.

Men regeringen vill bara ha betygskriterier i tre steg - ungefär som för dagens G, VG och MVG. Elever som ligger mitt emellan två steg ska få det nya betyget B.

De rödgröna har en överenskommelse från i somras om betygen - att det ska vara exakta kriterier för varje betyg.

Det är den motionen som nu har bordlagts flera gånger i utbildningsutskottet. Förslaget har stöd av Sverigedemokraterna, och om det går till omröstning i utskott och riksdag väntas det vinna.

Det skulle innebära att Skolverket måste göra om inte bara betygssystemet med kriterier, utan ändra i kursplaner och annat - ytterligare en stor omgörning i skolan om två år, som Lärarnas Riksförbund är kritiska till och inte vill ha.

För regeringen och utbildningsminister Jan Björklund vore det ett stort nederlag att förlora den här frågan, som är viktig både för skolan och för förtroendet för minoritetsregeringens handlingskraft. Enligt vad Ekot erfar pågår därför hemliga förhandlingar.

I tisdags träffade Jan Björklund Socialdemokraternas vice ordförande i utskottet, socialdemokraten Mikael Damberg, och representanter för Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Jan Björklund erbjöd de rödgröna partierna bland annat att om de röstar med regeringen så är de lovade att det nya betygssystemet ska utvärderas efter två år, och att en handledning för lärarna ska ges när det gäller det nya betygssystemet.

Enligt Ekots källor har eller kommer Miljöpartiet och Vänsterpartiet att säga nej till det här, medan Socialdemokraterna överväger att svara ja - och att det är nära en överenskommelse. Om Socialdemokraterna har ytterligare krav för att svara ja, och vilka de i så fall är, är inte känt.

Frågan är mycket känslig, inget parti vill kommentera uppgifterna om förhandlingarna.

För Socialdemokraterna har betygskriteriefrågan varit mycket viktig. Att ensamt göra upp med regeringen nu innebär att frångå det rödgröna skolsamarbetet. Kanske ett tecken på det som Mikael Damberg tidigare sagt: Att han vill ha breda uppgörelser över blockgränserna om skolpolitiken.

Ärendet bordlades i dag igen på utbildningsutskottets möte, på förslag av Moderaterna, och väntas tas upp igen på tisdag nästa vecka.

Inget parti vill kommentera förhandlingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista