Beslagtagen sprit. Foto: Scanpix.

Smuggelsprit allt vanligare

Tullens beslag av sprit under 2010 ser ut att bli det största på flera år. Även beslagen av öl har ökat. Däremot har tullen tagit hand om mindre vin hittills i år jämfört med samma period i fjol.

Från januari till oktober i år har Tullverket lagt beslag på 72 787 liter sprit, vilket är 30 000 liter mer än under motsvarande tid i fjol. Och detta utan att antalet beslagstillfällen blivit fler.

Ökningen beror främst på att tullen gjort flera riktigt stora beslag där organiserade nätverk ligger bakom smugglingen. Men en strid ström av privatpersoner har också stoppats när de försökt ta in alkohol i stora volymer.

Även beslagen av starköl har ökat, drygt 300 000 liter beslagtogs under årets första tio månader, mot 265 000 under samma period i fjol. Däremot har vinbeslagen minskat, från 57 000 till 43 000 liter.

Dessutom har tullen lagt vantarna på 38 000 liter alkohol som köpts via internet och skickats till Sverige från ett annat EU-land. Privatpersoner får köpa alkohol via nätet från ett annat EU-land. Men det många inte vet, eller struntar i, är att de måste anmäla införseln till Skatteverket och betala alkoholskatt på varorna.

Med tanke på stundande jul- och nyårshelger befarar Tullverket att årets beslagssiffror kan stiga ytterligare.

P O Lindström/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".