1 av 2
Den "elektroniska tungan", en sensor som snabbt kan upptäcka föroreningar i vattnet. Foto: Daniel Rundqvist/Sveriges Radio.
2 av 2
Anna Lövsén, vattenchef på Linköpings tekniska verk, och Mats Eriksson , projektledare från Linköpings universitet. Foto: Daniel Rundqvist/Sveriges Radio.

Snabba sensorer upptäcker förgiftat dricksvatten

2:27 min

Forskare i Linköping har tagit fram ett nytt varningssystem som ska förhindra sabotage och giftiga utsläpp i dricksvattnet.

Det nya systemet ska känna av om något sker med vattnet genom en slags konstgjord tunga, och blixtsnabbt slå larm, innan människor hinner bli sjuka.

– Vattnet som vi levererar ut är ett livsmedel. Det är jätteviktigt att det håller kvaliteten så att ingen någonsin blir sjuk av att dricka vårt dricksvatten. Det är oerhört viktigt för oss att vi har kontroll på vilken kvalitet dricksvattnet har, säger Anna Lövsén, vattenchef på Linköpings tekniska verk.

I dag är dricksvattnet en av de sårbara punkterna i samhället, bara i Linköping handlar det om två vattenverk och 74 mil vattenledningar att övervaka.

Ändå har beredskapen mot förgiftningar eller till och med medvetna sabotage inte varit den bästa. Att upptäcka och konstatera problem tar i dag tid, och innan befolkningen har varnats kan det vara för sent.

– Vi tar vattenprover och så går vi med dem till ett laboratorium och analyserar. Då finns det en svarstid som innebär en fördröjning. Det tar tid. Vi hinner leverera ut vatten innan vi får svar på analyserna.

Så det tar för lång tid i dag egentligen?

– I värsta fall, om vi har en förorening i vattnet, har en del människor hunnit dricka av det och kanske blivit magsjuka

Det nya varningssystem som nu tagits fram av Linköpings universitet i samarbete med bland andra kommunen innebär att ett larm ska gå omedelbart till olika beslutsfattare om något händer med vattnet.

Rent praktiskt bygger systemet på ett antal vad man kallar elektroniska tungor, sensorer som känner av olika ämnen i vattnet och larmar om det avviker från det normala, berättar Mats Eriksson från universitet som är projektledare.

– De mäter snabbt och med den metod som vi använder i projektet får vi dessutom på några sekunder ut informationen till alla aktörer som kan behöva vet att det har hänt något med dricksvattnet. Dessutom har vi ett nätverk av sensorer, vilket gör att vi väldigt snabbt kan ta reda på var någonstans på dricksvattennätet den här förändringen har skett, säger Mats Eriksson.

Övervakningssystemet prövas just nu i Linköping, och går allt väl kan det finnas ute på marknaden om lite drygt ett år.

Samtidigt är vattensensorerna bara en del i en större satsning på att ta fram automatiska säkerhetslösningar för staden.

Liknande tekniska informationsstöd på andra områden, som till exempel el och trafik, kan ge en bättre och snabbare beredskap, hoppas Kenneth Andersson som är säkerhetschef i Linköpings kommun.

– Det är flera typer av sårbarheter som har dykt upp under resans gång. Ju bättre vi kan sammanställa information så att vi vet hur kommunen mår och fort kan se de här signalerna desto lättare kan vi ta åtgärder, säger Kenneth Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista