Sydkoreas försvarsminister Kim Tae-young bland förstörda hus på Yeonpyeong ön. Foto: Lee Jin-man / Scanpix.

Kritik ledde till ministeravgång

1:29 min

I Sydkorea har förvarsministern avgått efter skarp kritik för hur landets militär hanterade Nordkoreas artillerianfall tidigare i veckan.

Försvarsministerns avgång kommer samtidigt som president Lee Myung-bak nu försöker visa att Sydkorea kan försvara sig resolut om dess granne i Nord anfaller igen. Fler sydkoreanska soldater ska nu skickas till ön som angreps. 

Oppositionen i Sydkorea säger att landets militär reagerade för långsamt och för trevande efter tisdagens artillerianfall mot ön nära den omtvistade gränsen. 

Skärmytslingar mellan de båda ländernas militär är inte ovanliga, men det allvarliga den här gången var att nordkoreanska projektiler slog ner bland civila.

Fyra sydkoreaner, däribland två civila, dödades och minst 18 skadades. Det oklart om det krävts några offer på den nordkoreanska sidan.

Nu väntas Sydkorea besluta om högre beredskap och mer robust vedergällning om det blir nya attacker från Nord.

Samtidigt säger Sydkoreas militär att den tror att den orsakade Nordkorea ”allvarlig skada” när man besvarade Nords artillerianfall i tisdags. Militären säger att man tretton minuter efter attacken från Norr sköt 80 granater mot specifika mål i Nordkorea .

Nordkorea förnekar att det är ansvariga för den senaste krisen. Pyongyang säger att deras attack var ett svar på provokativ eld från sydkoreanskt artilleri i samband med en stor militär övning. 

Samtidigt uttrycker nu Kina, som stöttar Nordkoreas regim, oro över en ny militärövning som ska börja på söndag, där sydkoreansk militär ska träna tillsammans med ett amerikanskt hangarfartyg. Nordkorea varnar för nya attacker om det som Pyongyang ser som dess territorium hotas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista