Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix

Stark framtidstro bland företag och hushåll

"Just nu ser det väldigt positivt ut"
1:42 min

Det är en stark optimism i näringslivet om den ekonomiska utvecklingen och också hushållen tror på en god ekonomi visar siffror i dag. Och tillväxten i svensk ekonomi kan bli rekordstor i år.

– Det är en rekylfas i den svenska ekonomin som gör att tillväxttalen och draget i ekonomin är väldigt stark just nu. Det säger Mats Dillén som är generaldirektör på Konjunkturinstitutet.

Konjunkturinstitutets barometer visar vad företag och hushåll tror om det ekonomiska läget just nu och svaret är att optimismen i näringslivet inte har varit så stor sedan KI började mäta, vilket var 2003.

Optimismen är större nu än under toppen på den förra högkonjunkturen våren 2007, före finanskrasch och global lågkonjunktur. Och krisen i eurozonen tycks inte ha trängt in, ännu.

Hushållens optimism har minskat något, man kan säga att de har blivit lite försiktigare i sin syn på hur privatekonomin utvecklas, men ligger fortfarande på en mycket hög nivå.

Och hushållen fortsätter att låna, upp nära nio procent i oktober. Det är en ökningstakt som tycks opåverkad månad efter månad, men som har fått både Riksbanken och Finansinspektionen och andra att höja ett varnande finger.

Det där bäddar för fler räntehöjningar från Riksbanken, nästa gång den 14 december.

– Man får vara lite försiktig när man blickar längre fram i tiden, varje dag översköljs vi av ganska negativa nyheter från euroområdet med länder som har problem med de offentliga finanserna, säger Mats Dillén

Han säger också att andra länders finansiella problem också kan skapa problem för Sverige längre fram, i och med att Sverige är en exportberoende ekonomi.

– Men just nu, och den närmaste tiden, så ser det väldigt positivt ut, säger Mats Dillén, generaldirektör på Konjunkturinstitutet.

6 000 företag

  • KI:s månadsvisa företagsbarometer bygger på svar från drygt 6 000 företag.
  • Svaren samlades in den 1-19 november.
  • Hushållsbarometern baseras i sin tur på 1 500 individer under perioden den 1-15 november.

Källa: Konjunkturinstitutet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".