Pär Magnusson från banken RBS. Foto: RBS.

"Irland har inte förmåga att betala av skulderna"

1:41 min

Irlands problem fortsätter. Trots sparpaket och räddningslån så är räntorna på irländska statsobligationer fortsatt höga, eftersom marknaden fortsatt är orolig.

– Om Irland använder sig av hela det lån som har erbjudits, och dessutom den prognos som nu föreligger statsskulden i år, så kommer de att hoppa upp till ungefär 130 procent av BNP i statsskuld, säger Pär Magnusson, chefsanalytiker på banken RBS i Stockholm.

Ett land som har en sådan statsskuld och, som i dagsläget, en ränta på 8 procent, måste betala 10,5 procent av BNP varje år, bara i ränta, berättar Pär Magnusson vidare. Det innebär att landet antingen måste ha ett budgetöverskott på 10,5 procent eller så ska BNP växa med räntenivån, det vill säga 8 procent om året.

– Båda sakerna är omöjliga just nu, säger Pär Magnusson.

Marknaderna har för länge sedan genomskådat politiker som först länge har vägrat gå med på att det rådde någon kris, och att det något stöd skulle behövas, såsom först i Grekland och nu Irland.

Krisen är inte en förtroendekris såsom politikerna vill utmåla det, utan en faktisk ekonomisk kris som bygger på att flera av valutaunionens länder har hanterat sina finanser slarvigt.

– De här länderna är inte konkurrenskraftiga. De fick tio år på sig, de använde pengarna till helt fel saker och vi har sett att kostnadsnivåerna i de här länderna har drivits upp så mycket att de inte kan konkurrera eller har någon förmåga att betala av sina skulder, säger Pär Magnusson.

Pär Magnusson menar att man måste erkänna för sig själv att med nuvarande valutakurser länderna sinsemellan, och med nuvarande skuldutveckling kommer man aldrig att kunna lösa problemet.

– Om vi ska ha kvar valutaunionen, så måste vi på något sätt göra om valutanivåerna och fördela skuldsituationen på ett annat sätt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista