Fredrik Reinfeldt träffar David Cameron. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio

Förslag om EU-skatt får kritik

1:21 min

Allt fler röster höjs för att EU ska få mer av egna medel, vilket vissa vill kalla en EU-skatt. Men företrädare för många av EU-ländernas regeringar är mycket negativa till den här idén.

En av de som kritiserat förslaget är Storbritanniens premiärminister David Cameron.

– Jag har svårt att se något mer impopulärt förslag just nu än att införa nya EU-skatter, säger David Cameron.

I EU:s parlament finns däremot en majoritet som förordar en diskussion om att EU ska få mer egna medel, alltså pengar som går direkt in i EU:s kassa utan att först passera medlemsländernas nationella budgetar. Så är redan fallet med till exempel tullintäkter inom unionen.

De som förordar mer av egna medel för EU är mycket noga med att påpeka att EU inte ska få rätt att beskatta unionens medborgare direkt. Det handlar om att inkomster från nya nationella skatter ska öronmärkas för EU. En kommande klimatskatt för flyget har nämnts som en möjlig skatt att ge till unionen.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso fick applåder när han i EU-parlamentet tidigare i veckan sade att kommissionen vill titta över frågan om nya egna medel för EU.

Planen är att lägga fram ett kommissionsförslag nu till sommaren.

Men när statsminister Fredrik Reinfeldt i dag besökte sin premiärministerkollega David Cameron i London, då var de båda överens om att EU inte bör få nya egna medel.

– Rätt att ta ut skatter eller att styra över egna medel kommer att leda till ökade kostnader och ökat skatteuttag. Det kommer i konflikt med viljan att ha en arbetslinje och en tydlighet att det ska löna sig att arbeta, säger Fredrik Reinfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista