Bland vuxna leder röken bland annat till fler hjärtinfarkter. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Passiv rökning bakom vart hundrade dödsfall

1:51 min

Omkring 600 000 människor i världen dör varje år till följd av andras tobaksrökning, visar en studie från Karolinska Institutet och Världshälsoorganisationen, WHO.

Det är den första uppskattningen som gjorts av hur passiv rökning skadar globalt. Det är män som röker mest och framför allt kvinnor och barn som drabbas passivt, berättar Mattias Öberg, forskare vid Institutet för miljömedicin på KI.

– I många länder är ungefär vartannat barn exponerat för föräldrarnas tobaksrök, säger Mattias Öberg.

Forskarna har tagit reda på hur många som utsätts för tobaksrök i den omgivande miljön i olika länder, och tillsammans med tidigare kunskap om rök och sjukdomsrisker har de kunnat uppskatta hur många som dör.

Ungefär 600 000 förtida dödsfall om året beror på passiv rökning, enligt studien som publiceras i tidskriften The Lancet. Det motsvarar cirka 1 procent av alla som dör.

Bland vuxna leder röken bland annat till fler hjärtinfarkter, och de 165 000 barn under fem år som dör drabbas oftast av luftvägsinfektioner.

Sverige har kommit längre än de flesta andra länder med att minska tobaksröken i samhället. På tio år har exponeringen för andras rök i stort sett halverats, till exempel tack vare rökstoppet på krogen som kom 2005.

Men rökning bland unga ökar i Sverige och Folkhälsoinstitutet vill utreda om rökförbudet kan utökas till exempelvis uteserveringar och lekplatser.

– Jag tycker att det är rimligt, att man ska kunna vistas på offentliga platser utan hälsorisker, säger Mattias Öberg, Institutet för miljömedicin på KI.

Fråga

Fakta: Cancerframkallande ämnen

Tobaksrök är en blandning av mer än 4 000 ämnen i form av gaser och partiklar, som kadmium, cyanväte, formaldehyd och kolmonoxid. Många ämnen förekommer i högre koncentrationer i sidoröken än i den rök som rökaren själv drar i sig.Passiv rökning ökar risken för astma och allergier. Barn som utsätts för tobaksrök får lättare luftvägsinfektioner och öroninfektioner och behöver oftare än andra barn vårdas på sjukhus.WHO beräknar att vart 20:e fall av barnastma i Sverige kan vara relaterat till föräldrarnas rökning.

Källa: Institutet för miljömedicin (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista